Mezi bývalými členy ODS to vře. Nečas zaútočil na Pospíšila, a nezůstalo jen u toho

Praha - Bývalý předseda vlády a ODS Petr Nečas obviněný v kauze trafik čelí dalšímu podezření. Podle detektivů stojí za odvoláním ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila lobbista Ivo Rittig. Nečas to popírá a tvrdí, že jsou to hlouposti, i tak měl prý Pospíšila vyhodit už mnohem dříve.

Podle detektivů by za odvoláním ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila měl stát lobbista Ivo Rittig, který se údajně obával nástupu Lenky Bradáčové do vedení pražského vrchního státního zastupitelství. Nečase o tom měla tehdy přesvědčit jeho přítelkyně Jana Nagyová, ten však tato tvrzení popírá.

"To jsou úplné hlouposti. Já jsem to vysvětloval mnohokrát. Jiří Pospíšil byl manažersky nezpůsobilý zvládnout ministerstvo. Jeho požadavky na další a další peníze, když ostatní resorty škrtaly, byly pro mě jako pro premiéra naprosto nepřijatelné," sdělil expremiér v rozhovoru pro magazín Týden.

Když se však na celou situaci Nečas zadívá zpětně, lituje, že Pospíšila nevyhodil dříve. "Z dnešního vývoje, kdy vidím, jak bezpáteřně se zachoval po posledním kongresu ODS, kdy neunesl tíhu porážky, tak lituji, že jsem ho neodvolal mnohem dříve."

Podezření z odvolání Pospíšila v souvislosti s Ivo Rittigem podle Nečase rovněž vyvrací fakt, že státní zástupkyně Bradáčová byla na tento post jmenována i po Pospíšilově odchodu, o což se zasloužil jeho následovník. Policie nicméně tvrdí, že se o těchto věcech měla bavit Jana Nagyová s Rittigem a bývalým náměstkem vrchního státního zástupce Grygárkem.

"Mou paní používá policie jako jakýsi svorník. Ten má držet pohromadě takzvanou kauzu politických trafik, údajné zneužívání vojenské rozvědky i klientelistické praktiky zmiňovaných lidí. Ať policie řekne, kolik je v odposleších mé ženy zaznamenáno telefonátů s Romanem Janouškem, kterého dva roky před svým zatčením neviděla," obhajuje Nečas svou ženu a ptá se, kolik telefonátů s Rittigem je skutečně zaznamenaných?

"Kolik je v odposleších nahráno hovorů s panem Tomanem, jehož v životě neviděla? Kolik je tam telefonátů s panem Grygárkem, kterého viděla dvakrát, třikrát v životě? To jsou evidentní manipulace," dodává naštvaný expremiér.

Podobný nesmysl je podle něj také sjednávání schůzek s ním výměnou za drahé dárky, zejména šperky. Nečas toto jednání označil za "smyšlenou historku". "Je asi stejně pravdivá jako spojování mé ženy se zabavenými 150 miliony korun," tvrdí v rozhovoru pro časopis a zároveň dodává, že zabavené miliony podle spisu patřily Janouškovu známému.

"To jsou mimochodem lidé, které vůbec neznáme. Já viděl pana Janouška dvakrát v životě. Dočetl jsem se také, že pan Janoušek a Tamara Kotvalová měli ovlivňovat zakázku na Temelín. Jestli tohle někdo myslí vážně, tak je zralý na psychiatra," dodal závěrem Petr Nečas.

Související

Petr Nečas u soudu v kauze Nagygate

Nečas, Nagyová a Boček jsou vinní v kauze trafik pro poslance ODS, rozhodl soud

Soud dnes v rámci kauzy tzv. trafik pro poslance ODS vynesl verdikt týkající se bývalého premiéra Petra Nečase (ODS). Nečasovi udělil podmíněný trest v délce 2,5 roku a peněžitý trest ve výši milionu korun. Jeho manželka Jana (dříve Nagyová) a spoluobžalovaný bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček byli odsouzeni k dvouletým podmíněným trestům a pokutě ve výši 300 000 korun. Verdikt není pravomocný.

Více souvisejících

Petr Nečas Jiří Pospíšil Ivo Rittig

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

včera

Trump: Izrael by měl zasáhnout íránská jaderná zařízení

Republikánský kandidát do Bílého domu Donald Trump v pátek řekl, že Izrael by měl zaútočit na íránská jaderná zařízení v reakci na nedávný raketový útok Islámské republiky, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy