Rittig dorazil k výslechu. Ráno jsem se ještě koupal v Monaku, vtipkoval. Vypovídat ale odmítl

Praha - Stíhaný lobbista Ivo Rittig dorazil k výslechu na policejní služebnu v Praze Perštýně. Prozradil, že se ještě ráno koupal. Tím zřejmě chtěl naznačit, že ještě ráno byl ve své rezidenci v Monaku, spekuluje Mediafax.

Lobbista Ivo Rittig se dnes přibližně v 9 hodin dostavil k výslechu v kauzách kolem Jany Nečasové, dříve Nagyové. Rittig, který ještě ve středu na sociálních sítích zveřejnil fotografii ze svého pobytu v Monaku, by měl vypovídat jako svědek. Spekulovalo se, že se by se jeho výpověď měla týkat údajných trafik pro exposlance Ivana Fuksu, Marka Šnajdra a Pavla Tluchoře.

Rittig, který je v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik s dalšími čtyřmi lidmi obviněn z praní špinavých peněz a teprve nedávno mu byl vrácen pas, přijel do republiky na poslední chvíli. "Ráno jsem se ještě koupal a teď jsem tady," poznamenal v očividně dobré náladě.

Podle informací České televize by se měla Rittigova výpověď týkat rovněž bývalého náměstka pražského vrchního žalobce Libora Grygárka, který v kauze Jany Nečasové čelí obvinění ze zneužití pravomoci v souvislosti s jiným lobbistou Romanem Janouškem. Samotný lobbista však sám nevěděl, co od výslechu čekat.Rittig odmítl vypovídat, pokutu nedostalLobbista Ivo Rittig dnes odmítl na policii vypovídat v kauzách kolem Jany Nečasové, dříve Nagyové. Důvodem podle advokátky Kataríny Kožiakové Oboňové bylo to, že žalobce nebyl schopen srozumitelně vysvětlit, k jakým skutečnostem se má vyjádřit. Pořádkovou pokutu za odmítnutí výpovědi Rittig nedostal, protože je v pozici obviněného a finanční sankce by byla považována za donucování k výpovědi."Měl jsem úplně šílený pocit, protože někam jdete a vůbec nevíte, na co se vás ptají," řekl novinářům Rittig po opuštění policejní služebny, kde strávil necelou hodinu a půl. Dodal také, že si na policii postěžoval, že do médií permanentně unikají informace ze spisů. Podle Oboňové státní zástupce nedokázal vysvětlit, k čemu se má vyjádřit. "Tak jsme se nevyjádřili," sdělila novinářům.Spekulovalo se, že se jeho výpověď bude týkat údajných trafik pro exposlance ODS Ivana Fuksu, Marka Šnajdra a Pavla Tluchoře. Podle informací České televize se měla týkat rovněž bývalého náměstka pražského vrchního žalobce Libora Grygárka, který v kauze Nagyová čelí obvinění ze zneužití pravomoci v souvislosti s jiným lobbistou Romanem Janouškem.

Na služebnu Úřadu pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) vedle Rittiga dorazil rovněž obhájce Nečasové Eduard Bruna a Ivo Ištván, šéf olomouckého vrchního státního zastupitelství, které případ dozoruje.

Související

Ivo Rittig

V Pandora Papers se objevil i bývalý politik ČSSD Benda či lobbista Rittig

V projektu Pandora Papers se podle zjištění webu Investigace.cz objevila také jména bývalého teplického politika ČSSD Petra Bendy, lobbisty Ivo Rittiga a někdejšího ředitele televize Prima a pražského dopravního podniku Martina Dvořáka. Jsou údajně zapojeni do případu, ve kterém si dvě panamské firmy poslaly pět milionů v českých korunách. Jedna z firem byla podle dokumentů spojená s Bendou, spoluvlastníky druhé byli Rittig s Dvořákem.

Více souvisejících

Ivo Rittig kauza Nagygate (od 13.6.2013)

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

včera

Osmasedmdesátiletý bývalý prezident byl po střelbě v Butleru v Pensylvánii sveden z pódia s krví rozmazanou po obličeji, zatímco střelec a kolemjdoucí byli zabiti a dva diváci kriticky zraněni (14. července 2024).

CNN: Tajné služby věděly o atentátu na Trumpa, měl ho spáchat Írán

Americké úřady v posledních týdnech získaly informace o plánovaném atentátu na bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa ze strany Íránu. Tajné služby proto zvýšily bezpečnostní opatření pro republikánského kandidáta na prezidenta. Tuto informaci přinesla v úterý americká televize CNN.

včera

včera

zbraně, ilustrační fotografie (Foto: @ripster8)

Část munice, kterou Česko doručilo Ukrajině, se už používá na frontě

Část z první zásilky munice, kterou Česká republika doručila Ukrajině v červnu v rámci muniční iniciativy, už je podle ukrajinského premiéra Denyse Šmyhala používána na bojišti. Šmyhal to uvedl po společném jednání české a ukrajinské vlády v Praze. Také oznámil, že na Ukrajině vznikne nový závod na výrobu munice ve spolupráci s českou firmou Sellier & Bellot.

včera

Volodymyr Zelenskyj na mírovém summitu. (16.6.2024)

Rusko a USA zareagovaly na návrh Zelenského na další mírový summit

Spojené státy podporují návrh ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na účast ruských zástupců na další mírové konferenci o Ukrajině. Rusko uvedlo, že nejdřív musí pochopit, co ukrajinský prezident Zelenskyj myslí druhým mírovým summitem, než případně přijme pozvání k jednání, uvedl v úterý mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Petr Fiala

Fiala: Česko bude podporovat Ukrajinu v boji proti ruské agresi, zaměřuje se ale i na její obnovu

Česká republika bude nadále podporovat Ukrajinu v boji proti ruské agresi a zároveň se zaměřuje na její obnovu, uvedl premiér Petr Fiala (ODS) na začátku druhého společného zasedání české a ukrajinské vlády. Fiala také zdůraznil podporu Ukrajiny v přístupových jednáních k Evropské unii a NATO. Ukrajinský premiér Denys Šmyhal očekává, že jednání přinese posílení obranné a průmyslové spolupráce mezi oběma zeměmi a také otázku zabavení ruského majetku.

včera

Letiště Václava Havla Praha

Letiště Praha má zase co vysvětlovat. Zavazadla vykládali hasiči

Problémy pražského letiště s odbavením zavazadel během vrcholu letní turistické sezóny zjevně pokračují. Do akce se totiž dostali i letištní hasiči, zároveň pomáhají i další zaměstnanci, kteří běžně mají na starosti jiné činnosti. Zástupci letiště tak mají co vysvětlovat. 

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Orbán vyzval Michela k obnovení vztahů s Ruskem. EU už ho začíná mít dost

Maďarský premiér Viktor Orbán vyzval předsedu Evropské rady Charlese Michela, aby obnovil diplomatické vztahy s Ruskem. V rámci Evropské unie si od začátku maďarského předsednictví Radě EU pořádně zavařil. Čelí důrazné kritice evropských lídrů a bojkotu jednání iniciovaných Maďarskem ze strany Evropské komise.

včera

včera

Jak se v Rusku mluví o Ukrajině? Vláda už nepopírá ztráty, hovoří se o válce

Válka na Ukrajině trvá už dva a půl roku a její dopady na ruský jazyk a literaturu jsou značné. Zatímco provládní organizace vytvářejí propagandistické materiály, kritici režimu se bojí vyjádřit své názory dokonce i v soukromí,  uvedl server Hindustian Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy