Vzdor v ČSSD: Hejtman Běhounek si ponechá obě funkce, Sobotka je bezmocný

Jihlava - Hejtman Kraje Vysočina a poslanec Jiří Běhounek (za ČSSD) si ponechá obě funkce. Běhounek to dnes oznámil ČTK. Výhodou souběhu funkcí je podle něj snadnější jednání s poslanci a ministry. Jeho rozhodnutí je proti doporučení strany, aby si vybral jen jednu z nich. V tom smyslu na Běhounkovo rozhodnutí reagoval předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, podle kterého je kumulace funkcí špatná.

"Jsou to funkce, které by měly být zastávány na plný úvazek. Pokud někdo během dne 16-17 hodin dělá poslance, tak těžko může dělat stejně dobře hejtmana," míní Sobotka. Přiznal, že sociální demokracie nemá nástroje, jak to řešit. 

Běhounek prohlásil, že jako nečlen ČSSD vždy velmi loajálně dodržoval stanovy i rozhodnutí ústředního a krajského výkonného výboru, je ale přesvědčen, že jeho krok je naprosto správný. "Není v souladu s ústavou, pokud jsem k něčemu nucen. Navíc hejtman není ve vyjmenovaných funkcích neslučitelných s funkcí poslance," argumentuje Běhounek.

Běhounek chce nadále pracovat v prospěch Kraje Vysočina, který podle něj nepatří k "silným krajům", a zároveň si ponechá mandát poslance. "Protože není možné zříci se odměny za vykonávaný poslanecký mandát přímo ve sněmovně, převádím tyto finance na dokladovatelné podpory potřebným," sdělil.

Zároveň ale Běhounek připraven, že o funkci hejtmana může přijít. Podle něj je možné, že tato situace povede krajské zastupitele k úvahám o personálních krocích. "Může nastat nová volba hejtmana. Zastupitelé mohou dojít k závěru, že mě bude chtít odvolat. Pokud tak učiní, zastupitelského mandátu se nevzdám," dodal hejtman.

"Nebudeme problémy pana Běhounka a pana Novotného v sociální demokracii ztrácet příliš času. Je to věc jejich svědomí, jejich cti, jakým způsobem se vypořádají se závazkem, který na sebe před volbami přijali vůči voličům," reagoval dnes Sobotka.

Psali jsme:
Novotný /ČSSD/ vzdoruje, bude poslancem i hejtmanem. Ohání se ústavou Hašek respektuje rebela Novotného: Je to jeho rozhodnutí Haška nahradí ve sněmovně Gabrhel, problém souběhu funkcí se tím nevyřešil
 

Ve sněmovních volbách získal Běhounek vysoké procento preferenčních hlasů. "Ale v krajských mi jich lidé dali ještě víc. Nebudu první ani poslední, kdo sedí na více postech. Myslím, že jsem na čas schopen to zvládnout. Domnívám se, že si morálně můžu takové rozhodnutí dovolit," řekl v říjnu 2013 Běhounek pro iDnes.cz.

Běhounek ystudoval Fakultu všeobecného lékařství v Praze. V letech 1976–2008 byl lékařem Nemocnice Pelhřimov, působil zde i ve funkci primáře ortopedického oddělení a náměstka nemocnice. V letech 1985–1989 byl členem KSČ.

Od roku 1998 je zastupitelem města Pelhřimova, od roku 2002 do roku 2010 vykonával také funkci radního. V roce 2004 byl zvolen zastupitelem kraje Vysočina jako nezávislý na kandidátce ČSSD. Svůj zastupitelský mandát obhájil i v krajských volbách roku 2008, v listopadu téhož roku byl zvolen hejtmanem kraje Vysočina. Obě funkce obhájil po krajských volbách v roce 2012. Zastává funkci místopředsedy Asociace krajů ČR a je předsedou Výboru Regionální rady regionu soudržnosti Jihovýchod. Od roku 2010 je též místopředsedou správní rady VZP ČR. V roce 2013 byl zvolen poslancem PČR. Jiří Běhounek je ženatý a má dvě děti.

Související

Jiří Štěpán

Odvolání ministra Petříčka má uvnitř ČSSD zastánce i kritiky

Někteří regionální politici ČSSD kritizují odvolání spolustraníka Tomáše Petříčka z funkce ministra zahraničí těsně po sjezdu strany. Míní, že jde o vyřizování účtů. Petříček na sněmu neuspěl jako kandidát na předsedu strany, šéfem zůstal Jan Hamáček. Podle nového místopředsedy strany Jiřího Běhounka a některých dalších krajských zástupců sociální demokracie měl Petříček odstoupit sám.
Jan Hamáček na sjezdu ČSSD.

Hamáček před sjezdem ČSSD neřekl, koho by si přál mít ve vedení strany

Vicepremiér Jan Hamáček nechce před sjezdem ČSSD, kde bude v pátek a sobotu obhajovat funkci předsedy strany, vzkazovat, koho by si přál ve svém týmu ve vedení sociální demokracie. ČTK řekl, že jsou mu blízcí lidé typu nynější místopředsedkyně ČSSD a ministryně práce Jany Maláčové a poslance a bývalého hejtmana Vysočiny Jiřího Běhounka.

Více souvisejících

jiří běhounek Hejtmani ČSSD

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

před 2 hodinami

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno před 4 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 4 hodinami

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy