Piráti a Zelení ve volbách neuspěli, stále však mají naději na mandát

Praha - Strana zelených i Česká pirátská strana získaly ve volbách do Evropského parlamentu více než 3 a méně než 5 procent hlasů a kvůli uzavírací klauzuli tak nezískali ani jeden mandát. Prohra je to podle odborníka na ústavní a volební právo Marka Antoše zatím pouze zdánlivá, otevírá jim totiž cestu k Ústavnímu soudu, který by jim mohl vyhovět.

"Princip fungování uzavírací klauzule je jednoduchý: strana musí překročit určitou předem stanovenou hranici (u nás ve výši 5 % platných hlasů), jinak je vyřazena z rozdělování mandátů," vysvětluje na svém blogu na aktualne.cz Antoš. 

Celou situaci názorně ilustruje na příkladu: "Představme si třeba, že si 1000 voličů volí 100 svých zástupců, na každých deset voličů tak připadá jeden mandát. Strana, která obdrží například třicet hlasů (3 %), by tak měla získat tři mandáty; nedostane však nic, protože se jí nepodařilo překročit 5% klauzuli, a „její" tři mandáty se přerozdělí ve prospěch větších stran," vysvětluje s tím, že tento systém napomáhá tvorbě stabilnějších a silnějších vlád.

Uzavírací klauzule byla v Německu zavedená po druhé světové válce (v ČR v roce 1997) a představuje zásah do principu rovnosti volebního práva, který je ve většině zemí ústavně zaručen. V roce 2011 ale došlo v Německu k zajímavému zvratu, když ústavní soud zrušil 5% klauzuli pro volby do Evropského parlamentu.

České strany mají naději

"Tento vývoj dal malým stranám v České republice naději, že by mohla být volební klauzule v evropských volbách shledána jako protiústavní i u nás. Problém byl ale v tom, že s návrhem na příslušného ustanovení zákona se na Ústavní soud může obrátit pouze prezident republiky nebo skupina 41 poslanců či 17 senátorů, anebo někdo, do jehož ústavních práv už bylo na základě daného zákona v konkrétním případě zasaženo," popisuje na blogu odborník na ústavní právo s tím, že žádná z těchto možností zatím pro malé strany nepřipadala v úvahu, až dosud.

"Oběma stranám se tak nyní otevírá cesta k nejvyšším soudním instancím v Brně a přinejmenším Piráti již dali najevo, že se po ní (opět) vydají. První zastávkou bude Nejvyšší správní soud, na který se mohou nejpozději do deseti dnů od vyhlášení výsledků voleb obrátit s návrhem na neplatnost volby „přespočetných" kandidátů ČSSD a KDU-ČSL. Pokud by jim soud vyhověl, neznamenalo by to opakované hlasování: mandáty by se jen přesunuly od jedné strany k druhé," uvádí na pravou míru Marek Antoš a dodává, že pokud u správního soudu neuspějí, mohou se s ústavní stížností obrátit na Ústavní soud, který rozhodne definitivně.

Související

Více souvisejících

soudy Česká pirátská strana Strana zelených

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 1 hodinou

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

Nečekané prohlášení Samaranche: MOV dá Rusku "okamžitě" zelenou, pokud mne zvolí

Juan Antonio Samaranch Jr. uvedl, že pokud bude v březnu 2025 zvolen prezidentem Mezinárodního olympijského výboru (MOV) se sídlem v Lausanne, Rusko obdrží "okamžitou" podporu pro účast na olympijských hrách.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy