Zpoplatnění silnic v Německu? Evropská komise by měla zakročit, zlobí se komunista

Praha – Německý ministr dopravy Alexander Dobrindt v pondělí uvedl, že zahraniční řidiči by měli platit za užívání všech německých silnic. Cena by se měla lišit podle stáří vozu a objemu motoru. Je to krok zaměřený proti motoristům z celé EU, komise by měla zakročit, nelíbí se Pavlu Hojdovi z KSČM.

Řidiči osobních aut by měli od roku 2016 platit za využívání veškerých německých silnic, původně se přitom mluvilo jen o dálnicích. Zpoplatněním cest podle Dobrindta něj státní rozpočet získá navíc 2,5 miliardy eur za čtyřleté volební období. Roční známka by měla stát průměrně 88 eur, tedy něco kolem 2 400 korun.

Některým českým politikům se ale taková plány nelíbí. „V době, kdy EU uvažuje o sjednocení poplatků za užívání dálnic a rychlostních silnic, se jedná o velmi vážnou a varující zprávu. Nejtvrdší dopad bude mít na příhraniční styk mezi ČR a Německem a výrazně poškodí zejména české občany už také proto, že ministr dopravy uvažuje, že němečtí občané si budou moci náklady mýtného odečíst z daní," domnívá se Hojda, který za komunisty kandiduje do Senátu.

Celý krok je podle něj namířený proti motoristům z ostatních členských zemí EU a proto by Evropská komise měla zakročit. „V ČR se hovoří o podobném řešení, to by ale po diskusi mělo řešit například snížením spotřební daně z pohonných hmot a maziv, a tím by se kompenzovaly náklady nejen pro místní motoristy, ale i pro motoristy ze zahraničí. Nyní snad EU ukáže, zda je pro rovný přístup k občanům EU nebo se posílí výhradní zastoupení zakládajících členských zemí EU," doufá komunista.

Související

Více souvisejících

Dálnice Německo poplatky

Aktuálně se děje

před 31 minutami

Aktualizováno před 39 minutami

Aktualizováno před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy