Svobodní proti nízkoemisním zónám v Praze: Doplatí na to lidé s nižšími příjmy

Praha – Hlavní město spolu s ministerstvem životního prostředí plánuje zavedení nízkoemisních zón. V praxi by to znamenalo, že do některých městských zón nebudou moci vjíždět auta způsobující větší znečištění. Je to další nesmyslné omezení individuální automobilové dopravy, tvrdí Svobodní.

Podle strany to nebude mít žádný výraznější pozitivní vliv na životní prostředí v Praze, ale naopak dojde ke zhoršení podmínek na hranicích nízkoemisních zón. „Jsme přesvědčeni, že jde jen o další snahu vybrat od řidičů peníze za vydávání různých výjimek a povolenek pro vjezd do centra města," domnívají se pražští Svobodní.

Vznikem nízkoemisních zón by podle strany nejvíce trpěly nízkopříjmové skupiny obyvatel, které si nemohou dovolit pořízení nového auta. „Tito lidé by tak se svým autem do centra města vjet nemohli a to i přesto, že jejich starší auto může mít výrazně nižší spotřebu paliva než mnoho nových aut, které však již procházely novou certifikací pro splnění normy EUR4", říká krajský místopředseda Svobodných Damir Špoljarič.

Lidé bydlící v zóně nejsou jediní, kdo bude mít podle strany problémy. „Zasaženou skupinou budou rovněž podnikatelé, kteří budou mít buď velice ztížené zásobování svých obchodů, anebo budou muset platit další zbytečné poplatky za povolení vjezdu," domnívá se předseda pražské organizace Strany svobodných občanů Jiří Kubíček.

Nejen, že prý takové změny nebudou mít vliv na životní prostředí, ale přinese to další negativa. „Nakonec to ovšem ve vyšších cenách zboží a služeb zaplatí Pražané. Nízkoemisní zóna se navíc nemá týkat pouze historického jádra města, ale také dalších částí Prahy, například Holešovic," dodává Kubíček.

Podobný postoj má i ODS. „Pražané nemohou přeci platit za vjezd autem do centra, když město ztělesněné koalicí TOP 09 a ČSSD blokuje torpédováním dostavby Blanky objízdnou trasu. Je to jen další nekoncepční a polovičaté řešení, které bude Pražany stát peníze," komentoval před několika dny návrh předseda pražských občanských demokratů Filip Humplík.

Související

Češi hlasují v komunálních volbách

Kampaň před eurovolbami? Až na výjimky je netransparentní

Kampaň před nadcházejícími volbami do Evropského parlamentu je až na výjimky netransparentní, většina politických stran zveřejňuje údaje o finančních a personálních otázkách laxně a zákonnou povinnost vést transparentní volební účty splnila jen formálně. Nevládní organizace Transparency International ČR (TI ČR) to dnes uvedla v tiskové zprávě na základě monitoringu 11 kandidujících uskupení. Otevřeně se k voličům podle ní staví jen Piráti, KDU-ČSL a Spojenci pro Evropu, kterou tvoří TOP 09 a STAN. Zcela netransparentně si podle autorů studie počínalo hnutí SPD - Tomio Okamura, které odmítalo sdělit informace i o celkovém rozpočtu své kampaně.
Ilustrační foto

Svobodní kritizují Evropskou Unii, pro Česko je prý nevýhodná

Účastníci asi padesátičlenného průvodu příznivců Svobodných dnes v Praze kritizovali Evropskou unii. Strana hovoří vystoupení ČR z EU, Česko podle ní na členství prodělává. Zástupci strany při průvodu z náměstí Republiky k Pražskému hradu rozdávali lidem improvizované účtenky, podle nichž je Česko kvůli členství v EU ve ztrátě 1,7 bilionu korun. Podle údajů ministerstva financí naopak republika do konce loňského roku získala z rozpočtu EU zhruba 1,31 bilionu korun, zatímco do rozpočtu unie poslala 565 miliard korun. Celkem tak ČR získala z EU o 741,3 miliardy korun víc, než zaplatila, uvedlo ministerstvo.

Více souvisejících

strana svobodných občanů Praha životní prostředí

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy