ANO podle Pirátů hrozí obstrukcemi, pokud bude zákon spojovat Babiše a Agrofert

Hnutí ANO pohrozilo podle Pirátů sněmovními obstrukcemi zákona o evidenci skutečných majitelů, pokud se jeho znění neupraví tak, aby nebyl předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš považován za skutečného majitele holdingu Agrofert. Schválením zákona podmiňuje Evropská komise vyplacení 179 miliard korun dotací z Národního plánu obnovy, uvedli dnes Piráti v tiskové zprávě. Vyjádření zástupců hnutí ANO ČTK shání.

Šéfka klubu ANO Alena Schillerová a bývalý předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) podle Pirátů pohrozili obstrukcemi předpisu. "Babiš je připraven zablokovat 179 miliard z EU pro Česko, které mají jít třeba na léčbu rakoviny či opravu silnic a železnic, pokud se nevypustí v připravovaném zákoně o evidenci skutečných majitelů část, která se dotýká i Babiše a Agrofertu," uvedl šéf pirátských poslanců Jakub Michálek.

Požadavek ANO podle Pirátů dokládají dokumenty z ministerstva spravedlnosti a potvrdila ho Schillerová na jednání sněmovních klubů minulý čtvrtek. "Něco takového je pro Piráty nepřijatelné, s korupčníky se nevyjednává, a to jsme dali také jasně najevo. Koalice má na tom plnou shodu a zákon musí být projednán v původní podobě," dodal Michálek. Aby Evropská komise uvolnila první platbu podle plánu obnovy, musí Sněmovna urychleně zákon schválit.

Technická novela má podle Pirátů sladit český zákon s evropským právem. "Zákon zajišťuje, aby se neopakovaly kauzy, kdy politici ve střetu zájmů ovlivňují tok dotací směrem ke svým firmám, a přitom z firmy pobírají desítky milionů zisku," uvedli. ANO podle Pirátů chtělo vypustit z novely paragraf, na jehož základě by byl Babiš považován za skutečného majitele Agrofertu. Skupina je nyní kvůli dřívější novele zákona o střetu zájmů v Babišových svěřenských fondech.

Piráti chtějí iniciovat změnu jednacího řádu, která by ve Sněmovně zabránila obstrukcím. Šéfka komory Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) minulý týden Deníku N řekla, že ve Sněmovně vznikne pracovní skupina, která má bránit paralýze jednání. Řídit by ji měl místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL). Činnost komory v posledních měsících opoziční obstrukce několikrát zcela zablokovaly.

Související

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.
 Volební štáb hnutí ANO

Podpora hnutí ANO klesá, přesto by volby vyhrálo, ukazuje průzkum

Podle posledního průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi (ČT) by opoziční hnutí ANO vyhrálo volby do Sněmovny, avšak jeho podpora klesla o čtyři procentní body na 34,5 procenta. Na druhém místě by se umístila ODS s 16 procenty hlasů, zatímco třetí příčku by obsadili Piráti s 10,5 procenta. Do Sněmovny by se dostalo také hnutí SPD s osmi procenty hlasů a STAN s 6,5 procenta.

Více souvisejících

Hnutí ANO Andrej Babiš Agrofert Česká pirátská strana

Aktuálně se děje

před 32 minutami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 45 minutami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 4 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že po zadržení je izraelská armáda mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy