Bartoš rezignovat na šéfa Pirátů zatím nebude

Koalice Pirátů a STAN by měla ještě dnes večer začít pravděpodobně vyjednávat s koalicí Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) o možnosti sestavit budoucí vládu. Na tiskové konferenci ve volebním štábu v Praze to řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš. Vzhledem k výsledku je podle něj na stole myšlenka společného poslaneckého klubu. STAN podle aktuálních výsledků získal 33 mandátů, Piráti čtyři. Musela by to ale projednat pirátská členská základna.

Na dotaz k možné rezignaci na post šéfa Pirátů řekl, že v lednu se bude konat celostátní fórum Pirátů, kde se stejně bude volit nové vedení strany. Pokud bude poptávka po tom, řešit situaci dříve, lze o tom diskutovat, řekl Bartoš. Šéf STAN Vít Rakušan uvedl, že obě strany budou nadále postupovat jednotně. Pogratuloval Spolu k volebnímu výsledku, věří, že nebude vyjednávat s ANO a SPD.

Podle obou předsedů je důležité, že může skončit dominance současného premiéra Andreje Babiše (ANO) a že demokratické koalice budou mít možnost sestavit nový kabinet. Rakušan poděkoval všem, kteří se poctivě pustili do kampaně a snažili se čelit obrovské dezinformační kampani, která podle něj jednou vstoupí do dějin politologie. Především poděkoval Bartošovi, který podle něj koalici táhl jako lídr a srdnatě čelil útokům.

Ke kroužkování, kvůli kterému se do Sněmovny dostalo výrazně více kandidátů STAN, podle Bartoše mohla přispět právě dezinformační kampaň, a to i z úst premiéra Babiše. Kroužkování považuje za zcela legitimní způsob vyjádření názoru.

Podle Rakušana nebude vyjednávání o vládě se Spolu jednoduché, bude plné kompromisů, ale Piráti a STAN jsou připraveni se dohodnout. O personálních postech podle něj dnes řeč nebude. Předpokládá, že v případném kabinetu budou zastoupeny obě strany koalice. Podle Bartoše je důležité nejdřív diskutovat o programových prioritách.

Prezident Miloš Zeman už dříve avizoval, že dá možnost sestavit vládu předsedovi vítězné strany, nikoli koalice. Volby podle propočtu ČTK vyhraje Spolu před ANO. To by podle Rakušana mohlo změnit situaci.

Související

Danuše Nerudová měla být podle průzkumů Petru Pavlovi a Andreji Babišovi mnohem vyrovnanějším soupeřem. Komentář

Výsledky voleb se oproti průzkumům opět liší. Déjà vu, z něhož plyne poučení

Říká se, že po bitvě je každý generál. Nemyslím teď vítěze prvního kola Petra Pavla, u prezidentských voleb a jejich výsledků se ale chvíli pozastavme. Oproti průzkumům se totiž v jedné věci hodně liší, takže prostor pro kritiku se nabízí. Daleko lepší ale bude, když zdůrazníme, v čem jsou průzkumy přínosem. 
Volby, ilustrační foto

Hlavním tématem loňských sněmovních voleb byl podle CVVM koronavirus

Hlavním tématem loňských sněmovních voleb byl podle Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) koronavirus, lidé se ale při výběru strany orientovali více na sociální jistoty, ekonomiku a důchody. Koalice Spolu ve volbách podle agentury STEM bodovala v regionech s vyšší nadějí na dožití a větším podílem živnostníků, hnutí ANO a SPD tam naopak ztratily.

Více souvisejících

volby 2021 Ivan Bartoš (Piráti) Česká pirátská strana

Aktuálně se děje

před 6 minutami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

OSN zjistila, kolik jídla lidé vyhodí do koše. Mluví o "globální tragédii"

V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši, oznámila OSN ve středeční zprávě o plýtvání potravinami. Tuto situaci označila za globální tragédii.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy