Bojoval proti opatřením, sám se nakazil. Václav Klaus má koronavirus

Bývalý prezident Václav Klaus, který patří k odpůrcům nošení roušek, onemocněl covidem-19. S odkazem na mluvčího Institutu Václava Klause Petra Macinku to dnes uvedl server Lidovky.cz.

Exprezident byl podle serveru odpoledne pozitivně testován na covid-19. "Po zhruba půlhodinovém vyšetření v Ústřední vojenské nemocnici se přesunuje do domácí léčby," cituje server Macinku.

Macinka ČTK řekl, že Klaus dnes přednášel pro studenty Vysoké školy ekonomické, během přednášky se necítil dobře. Odjel proto na testy, které následně vyšly jako pozitivní. Vrátil se proto na vyšetření do Ústřední vojenské nemocnice, odkud se poté odjel léčit domů.

Bývalý prezident se proti vládním opatřením, která mají zamezit šíření koronaviru, vyslovoval opakovaně. Veřejně také uvedl, že se proti covidu-19 nenechá očkovat. K očkování ho vyzval současný prezident Miloš Zeman. "Nech se očkovat, Václave, nebo riskuješ ve svém věku, že tě covid dožene," řekl.

Klaus opakovaně vystupoval na veřejnosti bez roušky nebo jiné ochrany obličeje. Kvůli říjnovému vystoupení bez roušky před Obecním domem v Praze dostal na konci ledna pokutu 10.000 korun od pražské hygienické stanice. Proti rozhodnutí podal odpor.

V lednu se pak zúčastnil protestu na Staroměstském náměstí, kde bylo několik tisíc lidí. Mimo jiné se bez roušky fotografoval s ostatními účastníky demonstrace. Uvedl tehdy, že "musí přestat jednosměrný diktát od vlády". "Chceme sdělit vládě a říci to jasně a jednoznačně: už toho bylo dost. Už bylo dost všech zákazů a příkazů, které zásadním způsobem poškozují naše životy," řekl. "Žádná zázračná vakcína neexistuje. Očkování nesmí být povinné," doplnil tehdy.

Související

Více souvisejících

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Václav Klaus

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 19 minutami

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

před 36 minutami

před 58 minutami

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy