Do návrhu státního rozpočtu MF nezapočítalo náklady na úsporný tarif a další opatření

První návrh státního rozpočtu na rok 2023 nezahrnuje náklady na úsporný tarif. Nejsou v něm zohledněny ani další opatření, kterými chce vláda zmírnit dopady cen energií, uvedla dnes Česká televize (ČT). Náklady na ně přitom kabinet pro příští rok vyčíslil na 50 miliard korun. Návrh ministerstva financí zaslaný kabinetu navrhuje deficit 270 miliard Kč.

Návrh takzvaného úsporného tarifu, který má pomoci domácnostem s vysokými cenami energií, schválila vláda Petra Fialy (ODS) před dvěma týdny. Peníze nutné na jeho pokrytí ale v návrhu rozpočtu na příští rok nejsou. Další priroty kabinetu Petra Fialy (ODS), jako je valorizace důchodů nebo navýšení výdajů na obranu, přitom návrh obsahuje, uvedla televize.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) nechtěl návrh blíže komentovat. "Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2023 a střednědobý výhled na léta 2024 a 2025 bude upraven podle výsledků jednání vlády, vč. doplnění priorit vlády (úsporný balíček, růst platů apod.)," napsal ČT.

Ministr průmyslu a hospodářství Jozef Síkela (za STAN) televizi řekl, že si není vědom že by úsporný tarif nebyl do návrhu rozpočtu zahrnut. Podle vicepremiéra a ministra vnitra Víta Raukšana (STAN) vláda s úsporným tarifem na příští rok stále počítá. Šéf resortu práce a sociálních věci Marian Jurečka (KDU-ČSL) řekl, že kabinet tarif do rozpočtu dopíše. Klíčová jednání podle něj budou v příštích týdnech.

Nezapočtení nákladů na úsporný tarif do návrhu rozpočtu považuje bývalá ministryně financí Alena Schillerová z opozičního hnutí ANO za nekompetentnost ministra financí.

Takzvaný úsporný tarif schválila vláda 24. srpna. Průměrná výše podpory s energiemi bude celkem zhruba 15.000 korun, letos z toho dostanou domácnosti asi 4000 korun. Úsporný tarif je určen pro domácnosti. Celková výše pomoci kombinuje příspěvek skrze úsporný tarif a odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje energií, který činí 599 korun za každou megawatthodinu elektřiny. Odpouštění poplatku za obnovitelné zdroje se týká nejenom domácností, ale také firem či organizací.

Schodek státního rozpočtu by příští rok mohl podle prvního návrhu ministerstva financí dosáhnout 270 miliard korun. Proti vládou schválené novele rozpočtu na letošní rok je deficit nižší o 60 miliard korun. Návrh počítá s příjmy 1,749 bilionu Kč a výdaji 2,019 bilionu Kč.

Související

důchody

Bude na důchody? Nová zpráva ukázala, jak stát hospodaří s penězi důchodců

Loni skončil systém důchodového pojištění se schodkem ve výši 72,8 miliardy korun, což je dosud největší propad. Celkové výdaje na penze a správu dosáhly přes 692,3 miliardy korun. Na starobní, invalidní a pozůstalostní důchody bylo vyplaceno o 97,2 miliardy korun více než v roce 2022, čímž se penzijní výdaje zvýšily téměř o 17 procent. 

Více souvisejících

Ministerstvo financí státní rozpočet

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 10 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

John Kirby, koordinátor strategické komunikace Národní bezpečnostní rady

Íránský útok na Izrael byl podle USA trapným neúspěchem

Masivní dronový a raketový útok Íránu na Izrael byl "velkolepým a trapným neúspěchem", uvedl v pondělí Bílý dům. S tímto prohlášením přišel den poté, co americké jednotky pomohly Izraeli sestřelit většinu raket a bezpilotních letadel vypálených Teheránem.

před 7 hodinami

Ilustrační fotografie.

Vražda v Pohodlí na Svitavsku se dostala k soudu. Muži vinu odmítají

U Krajského soudu v Hradci Králové se v pondělí začala projednávat kauza předloňské vraždy v domě v Pohodlí u Litomyšle na Svitavsku. Dvojice mužů je obviněna z toho, že utýrala muže, jehož tělo následně uvařila v sudu, kosti spálila a další ostatky rozvezla po okolí. Oběma hrozí výjimečný trest. 

před 9 hodinami

před 15 hodinami

USA nepomohou likvidovat íránské Šahídy-136 na Ukrajině, jako to udělaly v Izraeli

USA nepočítají s tím, že by pomáhaly likvidovat íránské bezpilotní drony Šahíd-136 a další, podobně jako se to stalo úspěšným krokem se spojenci během íránského útoku na Izrael. Konflikty na Blízkém východě a na Ukrajině jsou odlišného charakteru a to je nutné brát v úvahu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy