DOKUMENT: Dopis Miloše Zemana Bidenovi

Prezident republiky Miloš Zeman zaslal v sobotu dne 7. listopadu 2020 gratulační dopis Josephu Rovinette Bidenovi, nově zvolenému prezidentovi Spojených států amerických.

Vaše Excelence,

dovolte mi, abych Vám srdečně poblahopřál k Vašemu zvolení prezidentem Spojených států amerických. Voličská podpora, které se Vám dostalo, je odrazem důvěry Američanů ve Vaše vůdčí schopnosti prokázané tolikrát v minulosti při službě občanům USA, ale také vyjádřením jejich vůle ke změně.

Vzhledem k zásadní roli, kterou sehrává americká demokracie v globální politice, je Vaše zvolení událostí celosvětového významu. Samotná síla demokratických hodnot, z nichž historická velikost a úspěch Spojených států vyrůstaly, je inspirací pro mnoho částí světa. Také proto jsem velmi pozorně sledoval Vaše vystoupení a s potěšením zaznamenával Vaše pevné odhodlání posilovat transatlantické pouto s nejbližšími partnery USA, mezi něž se Česká republika rozhodně hlásí.

Věřím, že tak jako mnohokrát předtím, i během Vašeho prezidentství společně dokážeme, že Česká republika a USA jsou silní spojenci i dobří přátelé. Naše všestranné vztahy vyrůstají z pevného přátelství založeného již při zrození české státnosti a stvrzeného během kritických chvil 20. století. Americká podpora byla klíčová pro to, aby se Česká republika po roce 1989 navrátila zpět do rodiny demokratických zemí, stala se členem Severoatlantické aliance a sebevědomým, zodpovědným a aktivním článkem mezinárodního společenství. Češi a Američané sdílí základní a klíčové hodnoty, jež jsou páteří euro-atlantického světa.

Naše spojenectví se promítá do mnoha oblastí. Spojené státy jsou naším důležitým politickým i ekonomickým partnerem, což ilustruje mj. skutečnost, že USA jsou první destinací českého exportu mimo země Evropské unie. V posledních letech jsme však v Evropě často slýchali výroky o ekonomických restrikcích, s nimiž dlouhodobě a hluboce nesouhlasím. Domnívám se totiž, že stále platí, že Evropa Ameriku potřebuje stejně, jako Amerika potřebuje Evropu. Společně pak mohou přispět k tomu, aby byl spravedlivější i celosvětový volný obchod.

Přestože jsou naše bilaterální vztahy vynikající, i jim by prospěl svěží impuls, na který jsme připraveni a jenž může s Vaší administrativou přijít. Mohu Vás ujistit, že pro Českou republiku i pro mne osobně je přátelství se Spojenými státy americkými velmi důležité. Pouto mezi Českou republikou, Evropou a Spojenými státy je a zůstane silné. Pevně přitom věřím, že k dalšímu prohloubení našich vynikajících vztahů společně osobně přispějeme, a za tímto účelem Vás zvu k návštěvě Prahy.

Vážený pane prezidente, ještě jednou gratuluji ke zvolení a přeji nejen Vám a Vaší rodině, ale i všem americkým občanům hodně zdraví a štěstí.

S úctou

Miloš Zemanprezident České republiky

Související

Joe Biden

Biden přijal Fialu v Bílém domě a ocenil Česko jako skvělého spojence

Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu českého premiéra Petra Fialu (ODS), který je na dvoudenní pracovní návštěvě USA. Podle Fialy je klíčové, že obě země sdílejí hodnoty, jakými jsou lidská práva, svoboda a demokracie. Biden řekl, že Praha je pro Washington skvělým spojencem. 

Více souvisejících

Joe Biden USA (Spojené státy americké) Miloš Zeman

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy