Fiala by si přál, aby i opozice podporovala zahraničněpolitické cíle Česka

Premiér Petr Fiala (ODS) by si přál, aby i opozice podporovala základní zahraničněpolitické cíle České republiky. Shodu u priorit nadcházejícího předsednictví v Radě Evropské unie vidí například u zajištění energetické bezpečnosti. Řekl to novinářům po dneším jednání zástupců kabinetu a opozice v pražském Hrzánském paláci.

Předseda hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš na schůzce hovořil například o potřebě rozšíření Schengenského prostoru nebo řešení problematiky vnitřního trhu. Podle šéfa SPD Tomia Okamury kabinet podceňuje z hlediska témat pro předsednictví to, že Česku hrozí energetická krize a chudoba.

Mezi hlavní priority předsednictví, kterého se ČR ujme na půlrok od července, patří zvládnutí uprchlické krize a poválečná obnova Ukrajiny, energetická bezpečnost, posílení obranných kapacit a kybernetická bezpečnost, strategická odolnost evropské ekonomiky a odolnost demokratických institucí.

"Velice bych si přál, abychom dospěli v České republice do situace, kdy i opozice podporuje základní zahraničněpolitické České republiky, protože čím jsme doma jednotnější, tím můžeme být v zahraničí úspěšnější," řekl Fiala.

V řadě zemí je to podle něj tak, že koalice s opozicí svádí například těžké boje ohledně ekonomických záležitostí, v základních zahraničněpolitických věcech ale panuje shoda. "I role opozice v zahraniční a evropské politice může být důležitá, pokud zastává v klíčových věcech podobné názory," dodal předseda vlády.

Babiš mluvil o potřebě rozšíření Schengenského prostoru o Bulharsko, Rumunsko či Chorvatsko. Fiala teď vidí reálně vstup Chorvatska, v červenci bude jednat v Praze s premiérem Andrejem Plenkovičem.

Za další zásadní téma Babiš považuje vnitřní trh. "Je tam plno netarifních překážek. Měli bychom bojovat o to, aby ty překážky zmizely a měli jsme rovný přístup na evropský trh," doplnil

Podle Okamury vláda podceňuje hrozící energetickou chudobu či problematiku budování potravinové bezpečnosti. Řekl to ČTK. "Tato krize může znamenat krizi ekonomiky a našeho průmyslu, nezaměstnanost a velké finanční problémy pro naše občany," uvedl.

Kritizoval, že vláda dává na první místo téma Ukrajiny a vynechává problém zdražování. Co se týče priority odolnosti demokratických institucí, kabinet podle Okamury zapomněl na problematiku svobody názoru občanů.

Fiala věří, že se nebude opakovat podobná situace jako v roce 2009, kdy během předsednictví padla česká vláda. Babiš zopakoval, že ANO nehodlá vyvolávat hlasování ve Sněmovně o nedůvěře vládě, přestože kritizuje kabinet například za to, že dostatečně neřeší situaci lidí nebo za kauzy kolem hnutí STAN.

Související

Joe Biden

Biden přijal Fialu v Bílém domě a ocenil Česko jako skvělého spojence

Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu českého premiéra Petra Fialu (ODS), který je na dvoudenní pracovní návštěvě USA. Podle Fialy je klíčové, že obě země sdílejí hodnoty, jakými jsou lidská práva, svoboda a demokracie. Biden řekl, že Praha je pro Washington skvělým spojencem. 

Více souvisejících

Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

před 3 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Dánský Notre-Dame: Ikonická budova Kodaně v plamenech, zhroucení věže lidem vyrazilo dech

Dánskou historickou budovu staré burzy v centru Kodaně zachvátil požár. Børsen ze 17. století je jednou z nejstarších budov města a podle serveru BBC zhroucení ikonické věže obyvatelům Dánska vyrazilo dech.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy