Fiala chce stabilitu cen, další politici upozorňují na Michlovu vazbu na Babiše

Premiér Petr Fiala (ODS) by si v zájmu českých občanů přál, aby dnešní jmenování Aleše Michla guvernérem České národní banky neznamenalo změnu cíle banky v podobě cenové stability. Sdělil to ČTK. Předseda vlády věří, že centrální banka podnikne všechny kroky k tomu, aby inflace v Česku začala postupně klesat.

Další politici vládních stran upozorňují na Michlovu vazbu na bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO), kterému dělal poradce, nebo možný střet zájmů.

Fiala ČTK sdělil, že by si v zájmu českých občanů přál, aby Michlovo jmenování neznamenalo změnu cíle ČNB v podobě cenové stability. "Věřím, že centrální banka podnikne všechny kroky k tomu, aby inflace v ČR začala postupně klesat," doplnil.

Michlovy odlišné návrhy u některých posledních kroků ČNB v oblasti úrokových sazeb podle analytiků zatím kvůli poměrům uvnitř rady nebudou znamenat rychlou změnu politiky ČNB, dodal Fiala na tiskové konferenci po jednání vlády. "Uvidíme, jak se situace bude vyvíjet dál," řekl. Zdůraznil, že banka je nezávislá.

Šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ČTK napsala, že Michl jako bývalý Babišův poradce z doby jeho působení na ministerstvu financí i v čele vlády nesmí mít za úkol zlevňování půjček Agrofertu, ale blaho země. Koncern Agrofert patří do Babišových svěřenských fondů. "Zásadní bude to, jaké další členy bankovní rady prezident do konce svého funkčního období ještě bude jmenovat, protože se rozhoduje ve sboru a pan Michl, ač guvernér, je jen jedním z nich," dodala.

Na konci června končí kromě nynějšího guvernéra Jiřího Rusnoka mandát viceguvernérovi Tomáši Nidetzkému a členovi bankovní rady Vojtěchu Bendovi. Zeman může Nidetzkému a Bendovi jejich mandát prodloužit, ale jmenovat místo nich i úplně nové členy rady.

Z pohledu Pirátů je Michl nešťastnou volbou, sdělil ČTK šéf strany a vicepremiér Ivan Bartoš. "Pochybnosti budí jeho blízký vztah s Andrejem Babišem, riziko střetu zájmů v souvislosti s vlastním podnikáním a velká míra nejistoty, kterou jeho nominace přináší," uvedl Bartoš. Michl kvůli členství v bankovní radě ČNB vložil svůj podíl v investičním fondu do svěřenského fondu. Odmítá, že by byl ve střetu zájmů.

Místopředseda občanských demokratů a europoslanec Alexandr Vondra označil výběr Michla za nejhorší krok prezidenta Miloše Zemana za poslední rok. "Úder vládě, nahrávka Babišovi a hlavně jmenování někoho, kdo uvažuje jen transakčně, často v rozporu s dlouholetou tradicí a také ústavní povinností ČNB držet stabilitu měny," uvedl Vondra na twitteru. Předseda sněmovního hospodářského výboru Ivan Adamec (ODS) sdělil ČTK, že v tuto chvíli nehodlá rozhodnutí prezidenta Zemana hodnotit.

Ekonom Lukáš Kovanda očekává, že kroky nového guvernéra povedou k menšímu zdražování hypoték v příštích měsících. Zároveň je třeba počítat se slabší korunou, uvedl v dnešním komentáři. Lidem se tak mohou prodražit dovolené nebo zdražit dovážené zboží.

Babiš: Michl patřil do rozumného křídla bankovní rady

Aleš Michl, kterého dnes prezident Miloš Zeman jmenoval guvernérem České národní banky (ČNB), patřil podle bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) do rozumného křídla bankovní rady. Předseda hnutí ANO to uvedl ve vyjádření, které má ČTK k dispozici. Je rád, že končí éra guvernéra Jiřího Rusnoka. Někteří politici vládních stran upozorňují na Michlovu vazbu právě na Babiše, kterému dělal poradce. Opoziční SPD od nového vedení ČNB očekává řešení inflace v ČR, sdělil ČTK předseda hnutí Tomio Okamura.

Michl ve funkci od července nahradí Rusnoka, kterému končí druhý mandát, a nemůže být znovu jmenován. Michl kvůli jmenování guvernérem ČNB předčasně ukončil první šestiletý mandát jako člen rady, kterým byl od prosince 2018. V ČNB tak bude do roku 2028. Michl není příznivcem současného cyklu zvyšování úrokových sazeb. Při dnešním jmenování uvedl, že na svém prvním zasedání bankovní rady v srpnu navrhne ponechání úrokových sazeb beze změny. Do konce června prezident musí určit ještě tři nové členy bankovní rady.

Babiš uvedl, že jde o prezidentovo rozhodnutí a on není člověk, který by měl výběr zásadně komentovat. "Celkově ale dlouhodobě říkám, že ČNB dělá politiku, která škodí ekonomice, škodí lidem a škodí hypotékám. V podstatě platí, že čím víc zvyšuje centrální banka sazby, tím je vyšší inflace," poznamenal. Mluví proto o Rusnokově drahotě.

"Pan Michl patřil do toho rozumného křídla, nicméně stále platí, že v bankovní radě bude jen jedním hlasem ze sedmi," dodal bývalý ministerský předseda. Michl byl v letech 2014 až 2018 externím ekonomickým poradcem ministerstva financí a později i Babiše se specializací na makroekonomickou analýzu a stabilizaci státního dluhu.

"Od nového vedení ČNB očekáváme řešení inflace v ČR a budeme ho hodnotit až podle výsledků," uvedl Okamura.

Michlovo jmenování guvernérem ČNB kritizoval na twitteru ředitel protikorupční organizace Transparency International ČR Ondřej Kopečný, a to kvůli tomu, že kvůli členství v bankovní radě ČNB vložil svůj podíl v investičním fondu do svěřenského fondu. "Podezření ze střetu zájmů ohrožuje důvěryhodnost celé ČNB," uvedl Kopečný. Michl odmítá, že by ve střetu zájmů byl.

Související

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

Více souvisejících

Petr Fiala (ODS) Aleš Michl ČNB

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

Írán popřel zprávy o útoku Izraele. Za výbuchy stály drony z vnitrozemí

Íránská média v pátek popřela tvrzení o napadení země ze zahraničí. Reagují tak na zprávy amerických médií o izraelském nočním útoku na Írán. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy