Fiala má zamítnutí novely pandemického zákona za zpětnou vazbu

Premiér Petr Fiala (ODS) považuje dnešní rozhodnutí Senátu zamítnout novelu pandemického zákona za zpětnou vazbu. Čeští občané ale podle něj lepší právní rámec pro zvládání koronavirové pandemie potřebují. Sdělil to ve vyjádření zaslaném ČTK. Koalice bude v následujících dnech řešit další postup.

Ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) rozhodnutí Senátu mrzí. Resort předpokládá, že Sněmovna rozhodnutí přehlasuje, pak by nebylo potřeba vyhlásit nouzový stav, řekl ČTK mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Také podle vicepremiéra, ministra vnitra a předsedy STAN Víta Rakušana Česko potřebuje normu, která pomůže lépe zvládat pandemii a další krizové situace. Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) považuje zamítnutí novely za prohru vládní koalice, norma je podle něj paskvil. Podle předsedy SPD Tomia Okamury se plně se potvrdilo tvrzení jeho hnutí, že je pandemický zákon zmetek a je potřeba ho zrušit.

Senát zamítl spornou novelu, která zejména rozšiřuje možnosti vydávání protikoronavirových opatření a prodlužuje rovněž účinnost zákona z konce února na konec listopadu. Senátoři poukazovali na možnou protiústavnost některých ustanovení a kritizovali zrychlené schvalování ve stavu legislativní nouze. V horní komoře mají většinu strany vládní koalice, jejich zákonodárci ale hlasovali na rozdíl od Sněmovny nejednotně.

Vládní předlohu, která by rovněž uzákonila nařizování karantény nebo izolace krátkou textovou zprávou, znovu posoudí Sněmovna. Poslanci by o ní mohli hlasovat příští týden.

"Je to pro nás zpětná vazba. Nadále jsme přesvědčeni, že čeští občané lepší právní rámec pro zvládání pandemie potřebují. V následujících dnech budeme v koalici řešit další postup," sdělil ve vyjádření pro ČTK Fiala.

Válek na twitteru upozornil na situaci mezi seniory a ohroženými skupinami, která je podle něj nadále kritická. "S kolegy připravím další scénáře možného vývoje," uvedl. "Předpokládáme, že poslanci vládní koalice ve Sněmovně přehlasují rozhodnutí Senátu a nebude potřeba vyhlašovat nouzový stav," řekl Jakob. Pro prvních 14 dní v březnu je ale podle něj nutné mít právní rámec pro opatření, která se týkají seniorů a nemocnic. Platný pandemický zákon předpokládá účinnost opatření do 28. února.

Rakušan považuje pandemický zákon za potřebný. "Je mi líto, že se nám o tomtéž nepodařilo přesvědčit také Senát. To, že zákon neschválil, mě mrzí, ale respektuji to: i to patří ke skutečné demokracii, kde vláda není 'automatem na moc'," uvedl. Věří ale, že Sněmovna normu nakonec přijme.

"Je to velká prohra vládní koalice, vlastní gól," napsal ČTK Babiš. Podle něj koalice ve Sněmovně opozici přetlačila na sílu, své senátory už ale přesvědčit nedokázala. "Ten zákon je paskvil. Jsem zvědavý, jestli teď bude chtít vláda bojovat dál, nebo to prostě vzdá a otevřeně přizná, že je to další věc, kterou nezvládla," doplnil.

Podle Okamury se plně potvrdilo tvrzení SPD, že je pandemický zákon zmetek a je potřeba ho zrušit. "Navíc hlasování vládních senátorů ukazuje, že je koalice v rozkolu, a premiér Fiala nemá podporu ani u svých senátorů," poznamenal. Předchozí sněmovní schvalování se kvůli obstrukcím poslanců SPD protáhlo i s přestávkami na zhruba 35 hodin.

Výtky Senátu nezbývá podle šéfky TOP 09 a Sněmovny Markéty Pekarové Adamové než respektovat. Domnívá se však, že je důležité nepodléhat tlakům a udělat vše pro to, aby existovaly adekvátní nástroje ke zvládání epidemie. "Pandemicky zákon jako právní rámec potřebujeme pro současná opatření a také pro nutná opatření, kdyby se situace v budoucnu zhoršila," sdělila ČTK.

"Odmítáme opakovat chyby Andreje Babiše a chaoticky řešit problémy až ve chvíli, kdy nastane krize," napsal ČTK předseda Pirátů Ivan Bartoš. Proto podle něj byla preventivně připravena novela, aby měl stát v případě zhoršení situace možnosti, jak chránit zdraví občanů bez vyhlašování lockdownů a nouzového stavu.

"Sledoval jsem pozorně výhrady senátorů, bohužel první zamítavé stanovisko neumožnilo do návrhu dostat pozměňovací návrhy, na kterých naši senátoři pracovali," uvedl Bartoš. I on předpokládá, že všichni koaliční poslanci setrvají na svém původním stanovisku.

Související

Policisté zajistili místo tragické střelby na Filozofické fakultě UK. (21.12.2023) Komentář

Nejhorší masová vražda v dějinách ČR bude mít dohru. Přístup k dezinformacím se úplně změní

Čtvrteční tragická událost na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze může v české společnosti řadu věcí změnit, nemusí ale změnit vůbec nic. Masový vrah, chcete-li terorista, sebral život čtrnácti nevinným lidem, většinou vysokoškolským studentům či pedagogům. Prakticky okamžitě se vyrojily „zaručené zprávy“ o tom, že šlo o ukrajinského studenta, nebo že vláda maskuje své vlastní nekalé jednání. 
Peníze, ilustrační fotografie. Komentář

V Česku jsou zastánci práva na platbu hotovostí. Co (ne)patří do Ústavy?

Možná, že patříte také k tzv. „tvrdým“ zastáncům toho, aby v základní listině České republiky, tedy Ústavě, byla zakotvena třeba nejen ochrana vody, ale i povinnost obchodníků přijímat hotovost. Ani jedno, dle mého názoru, do Ústavy nepatří. Tahle témata totiž přece vůbec nesouvisejí s pravidly výkonu stání moci, ani se zaručením základních lidských práv. Požadavek prosazovat podobné záležitosti do Ústavy spíše připomíná honbu za levnými politickými body a čirý populismus.

Více souvisejících

zákony Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy