Fiala se údajně kromě Zemana sešel i s kancléřem Mynářem

Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) v pondělí před schůzkou s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech jednal na Pražském hradě s vedoucím prezidentské kanceláře Vratislavem Mynářem. Uvedl to dnes server Deník N. Mluvčí ODS Václav Smolka serveru řekl, že Fiala s Mynářem řešili organizační otázky jmenování vlády.

O schůzce zástupci vznikající vlády ani Pražský hrad neinformovali. Serveru ji potvrdil Smolka. Naplánována podle něj byla už minulý týden a Fiala na ní řešil organizaci a průběh pátečního jmenování vlády "na méně tradičním místě v Lánech". Politických témat, která následně Fiala probíral se Zemanem, se setkání s kancléřem netýkalo, dodal Smolka. Vyloučil zároveň to, že by se jednání účastnil i prezidentův poradce Martin Nejedlý.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček podle Deníku N schůzku nekomentoval. Předseda STAN Vít Rakušan o setkání s Mynářem nevěděl, sdělil serveru.

Fiala jednal se Zemanem v pondělí od 16:00. Hlavní otázkou byl spor o post ministra zahraničí, na který koalice navrhla Jana Lipavského (Piráti). Zeman proti němu má ale výhrady a odmítal ho jmenovat. Koalice proto hrozila kompetenční žalobou u Ústavního soudu. Deník N připomněl, že před jednáním premiéra s prezidentem proto nebylo jasné, zda se vůbec páteční jmenování vlády uskuteční. Fiala po setkání se Zemanem oznámil, že prezident vládu jmenuje v pátek jako celek včetně Lipavského. Podmínky pro změnu svého postoje Zeman podle premiéra nekladl.

Související

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

Více souvisejících

Petr Fiala (ODS) Vratislav Mynář Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

Černý kašel není jediný. SZÚ upozornil na jiné nemoci s podobnými příznaky

Za uplynulý týden přibylo 1 266 nových případů černého kašle, informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). Celkem se již letos potvrdilo 12 239 případů onemocnění. Ústav v aktuální zprávě upozornil i na jiné nemoci, které se podobají černému kašli.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy