Havlíčka navrhuje ANO na post předsedy Sněmovny

Hnutí ANO navrhne na post předsedy Sněmovny dosluhujícího vicepremiéra a ministra průmyslu a dopravy Karla Havlíčka. Na dnešní tiskové konferenci před ustavující schůzí Sněmovny to oznámila šéfka poslaneckého klubu Alena Schillerová. Poslanci stran vznikající vlády Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN už dříve avizovali, že na post šéfky Sněmovny navrhnou předsedkyni TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou.

"Důvody, které nás k tomu vedly, jsou následující: jsme nejsilnější opoziční stranou. Domníváme se, že opozice by měla kontrolovat vládu, to je role Poslanecké sněmovny. Nám to není zatím z hlediska budoucí vládnoucí koalice umožněno, nejsou nám nabídnuty takové výbory, funkce, abychom mohli účinně tuto kontrolní funkci vykonávat," řekla Schillerová.

Hnutí požaduje tři zástupce ve vedení Sněmovny, kromě předsedy trvá na nominacích Radka Vondráčka a Jany Mračkové Vildumetzové na místopředsedy. "Máme na ně nárok podle poměrného zastoupení," dodala šéfka klubu a končící ministryně financí.

Shánět podporu u dalších klubů se hnutí ANO nechystá. Havlíček řekl, že se pokusí na plénu Sněmovny vysvětlit důvody, proč by mohl být předsedou dolní komory.

Předsedu a místopředsedy dolní komory bude plénum volit na ustavující schůzi, která dnes začala. Sněmovna by měla mít v nynějším volebním období sedmičlenné předsednictvo, v minulém bylo šestičlenné.

ANO dostalo od koalic nabídku na vedení šesti výborů, a to mandátového a imunitního, ústavně-právního, branného, školského, volebního, jenž má na starostí média, a správního. Schillerová dnes zopakovala, že nejde o dobrou nabídku.

"Není nám nabídnut žádný výbor, kde bychom mohli účinně aplikovat kontrolní činnost vůči vládě. Měli jsme zájem zejména o hospodářský, ale i o rozpočtový, zemědělský, zdravotnický a další," poznamenala. Kandidátkou ANO do čela mandátového a imunitního výboru je bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková.

Související

Martin Kupka

Kupkovi by se líbil Korčok. Havlíček preferuje Pellegriniho, přeje si ho i Babiš

Exministr zahraničí Ivan Korčok i předseda parlamentu Peter Pellegrini jako postupující do druhého kola volby slovenského prezidenta mají podporovatele mezi osobnostmi české politické scény. Korčoka v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce podpořil ministr dopravy Martin Kupka (ODS), Pellegriniho zase opoziční poslanec Karel Pavlíček (ANO).

Více souvisejících

Karel Havlíček Hnutí ANO Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 12 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

včera

Válka v Izraeli

Válka v Pásmu Gazy má už 34 tisíc mrtvých. Úřady nacházejí stovky těl u nemocnic

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

včera

Chladné počasí pokračuje. Meteorologové očekávají další mrazivé noci

Mrazivé noci budou pokračovat i v tomto týdnu, vyplývá z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Během nadcházející noci klesnou teploty pod nulu na většině území. Uprostřed týdne pak může i sněžit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy