Hejtmani potřebují součinnost vlády, Bartoš doufá v další jednání

Hejtmani mohou v lokálním řešení koronavirové epidemie sehrát zásadní roli, musí mít ale součinnost vlády, jednotlivých ministerstev či hygienických stanic. Novinářům to dnes ve Sněmovně řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš. Doufá v další jednání předsedů stran a případně i poslaneckých klubů s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a dalšími zástupci vlády. Hovořit je podle něj nutné například o pandemickém zákonu.

Bartoš předpokládá, že vláda po dnešním odpoledním jednání vyhlásí nařízení jakožto mimořádná opatření ministerstva zdravotnictví podle zákona o ochraně veřejného zdraví. To, zda i na žádost hejtmanů kabinet nově vyhlásí nouzový stav, je podle Bartoše na rozhodnutí vlády a vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Ten to dnes v České televizi připustil.

"Myslím si, že by v lokálním nebo krajském řešení mohli roli sehrát hejtmani, kteří skutečně znají region, ale musí mít součinnost centrální vlády, ministerstev, hygieny," řekl Bartoš. "Já budu apelovat i na vládu, aby tato součinnost fungovala, aby hejtmani byli tou rukou na konci řetězce centrální pomoci," dodal.

Sněmovna ve čtvrtek neschválila žádost vlády o prodloužení nouzového stavu, který tak skončí s nedělí 14. února. Hejtmani Pardubického a Moravskoslezského kraje již oznámili, že bude o nové vyhlášení nouzového stavu žádat. Opětovné vyhlášení nouzového stavu označili v posledních dnech ústavní právníci oslovení ČTK za obcházení ústavy. Další postup bude vláda probírat dnes od 12:00, jednat bude i s Asociací krajů.

Kabinet může některá opatření proti šíření koronaviru převést pod režim zákona o ochraně veřejného zdraví. Někteří hejtmani už oznámili, že chtějí ve svých regionech vyhlásit stav nebezpečí, který umožňuje například regulovat pohyb obyvatel nebo nařizovat pracovní povinnost. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve čtvrtek varoval, že zrušení nouzového stavu může do 14 dnů způsobit přetížení nemocnic, protože na celostátní úrovni nebude možné vyhlásit nejdůležitější opatření proti epidemii.

Související

Petr Fiala

Stalinistické praktiky, porušování lidských hodnot. Čeští politici odsoudili Kreml za smrt Navalného

Rusko se podle vyjádření českých politiků chová ke svým občanům stejně, jako když uplatňuje svou zahraniční politiku. Jan Lipavský, ministr zahraničních věcí za Piráty, označil Rusko za násilnický stát, který utlačuje lidi toužící po lepší budoucnosti. Komentoval tím smrt ruského opozičníka Alexeje Navalného. Premiér Petr Fiala zdůraznil, že případ Navalného ukazuje, jak daleko je Putinův režim ochoten zajít v boji s politickými protivníky. Čeští politici na sociálních sítích odsoudili ruský režim za stalinistické praktiky a porušování lidských hodnot.

Více souvisejících

Ivan Bartoš (Piráti) Hejtmani Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 24 minutami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 49 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy