Hamáček: Nesplnění 40miliardového schodku rozpočtu nehrozí. Fiala oponuje

Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) nebude v letošním roce ohroženo dodržení plánovaného čtyřicetimiliardového schodku státního rozpočtu. V dnešním pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi tak reagoval na středeční upozornění Národní rozpočtové rady (NRR), podle které může být dodržení deficitu ohroženo, pokud bude v dalších měsících pokračovat zpomalování růstu daňových příjmů.

"Jsem přesvědčen, že letošní rozpočet dopadne dobře, že katastrofické scénáře, že neudržíme schodek, se nenaplní. Možná budeme v prosinci překvapeni, jaký je výsledek," řekl Hamáček.

"I proto jsme byli schopni některé prostředky vyjednat v rámci resortů vedených sociální demokracií ještě i na letošek. Například pro ministerstvo vnitra ještě letos přijde miliarda korun na nákup nových služebních vozidel pro policii," doplnil předseda ČSSD.

NRR upozornila, že pokud by hrozilo nesplnění plánovaného schodku, vláda by měla reagovat například omezením čerpání provozních výdajů. Vyplývá to z pravidelné čtvrtletní zprávy o stavu veřejných financí NRR. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) ve středu uvedla, že schodek letošního rozpočtu bude dodržen.

Předseda ODS Petr Fiala poznamenal, že vytvářet v době ekonomického růstu rozpočet se čtyřicetimilardovým deficitem je rozpočtový zločin. "Tady není jenom to, co říká Národní rozpočtová rada. Už ve zprávě Nejvyššího kontrolního úřadu za loňský rok se upozorňuje na to, že tímto způsobem budou do budoucna veřejné finance v České republice ohroženy. Dlouhodobě říkáme, že rozpočty v době ekonomického růstu mají být vyrovnané," konstatoval šéf občanských demokratů.

Podle dosavadního vývoje nebude podle NRR výsledek státního rozpočtu za letošní rok významně lepší než plánovaný schodek 40 miliard korun. Důvodem je, že některé daňové příjmy rostou mírně pomaleji, než se plánovalo. Například schválený rozpočet na loňský rok počítal se schodkem 50 miliard korun, nakonec skončil s přebytkem 2,9 miliardy korun.

Schodek státního rozpočtu ke konci srpna stoupl na 15,4 miliardy korun z červencových 9,7 miliardy Kč. Šlo o nejhorší srpnový výsledek od roku 2013.

Související

ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.
Jan Hamáček

Policie odložila kauzu Hamáčkovy neuskutečněné cesty do Moskvy

Policie odložila kauzu neuskutečněné cesty do Moskvy bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Informaci České televize potvrdil ČTK mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Podle policie zanikla trestní odpovědnost, protože Hamáček od dalšího jednání dobrovolně upustil.

Více souvisejících

Jan Hamáček Petr Fiala (ODS) státní rozpočet ČSSD ODS Národní rozpočtová rada

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 14 minutami

před 26 minutami

před 1 hodinou

Palestina

Rafah opouští kvůli invazi statisíce lidí

Přibližně 150.000 lidí už od pondělí uprchlo z města Rafah na jihu Pásma Gazy, kterému hrozí rozsáhlá izraelská vojenská ofenzíva, uvedla v sobotu Agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům (UNRWA). O výrazně vyšším počtu, a sice 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentura DPA s tím, že tato tvrzení nelze nezávisle ověřit.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

MS v hokeji

Británie si připsala nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS, Kazaši přehráli Francii

V sobotu svým druhým hracím dnem pokračuje světový šampionát v ledním hokeji konající se v Praze a Ostravě. Sobotní program odstartoval již dvacet minut po pravém poledni, kdy se jednak v Praze utkali Britové s favorizovanou Kanadou, v Ostravě se pro změnu hrál důležitý duel s ohledem na záchranu v elitní divizi MS mezi Francií a Kazachstánem. Přestože Kanaďané si z duelu s Brity odvážejí výhru 4:2, nadřeli se na ni a že to nebyl jednoduchý duel pro „javorové listy“, tak o tom svědčí i ta skutečnost, že se pro Británii jedná o nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS. Druhý polední zápas hraný v Ostravě ovládli nakonec Kazaši díky svým uměním v prostoru za brankou soupeře a Francouze tak přehráli 3:1. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zřejmě využil americké zbraně k porušování mezinárodního práva

Bílý dům zaslal americkému Kongresu zprávu, ve které se uvádí, že je pravděpodobné, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které odporují mezinárodnímu právu. Podle informací agentur AP a Reuters ale americká administrativa nemá dostatečné důkazy ani konkrétní případy, které by to potvrdily, kvůli nedostatku informací ze strany Izraele.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Valné shromáždění doporučilo přijmout Palestinu do OSN. Česko bylo proti, Slovensko pro

Valné shromáždění OSN v pátek většinově schválilo rezoluci, která zlepšuje postavení Palestinců v rámci OSN a doporučuje přijmout je za plné členy v této organizaci. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy