V zahraničí nám ukázali cestu. Babiš řeší koronakrizi zmatečně, říká expert

Podle českého premiéra Andreje Babiše (ANO) jsme v boji s epidemií koronaviru obstáli snad nejlépe. Kritikou nešetřil předseda vlády vůči zemím, které nevyhlásily velmi přísná karanténní opatření, včetně takzvaného vypnutí ekonomiky.

Za zmínku stojí, že Česko bylo snad jedinou evropskou zemí, která svým občanům zakázala opustit stát. Nyní ale už Češi nepatří mezi vítěze v boji s covidem-19 a naopak se jim ztenčují jejich možnosti cestování do zahraničí. Například od pátku musí všichni přijíždějící do Slovinska absolvovat čtrnáctidenní karanténu. Jak nejúčinněji bojovat s epidemií koronaviru informoval komentátor Českého rozhlasu Jan Vávra.

Navzdory Babišovi, který přes svá dřívější doporučení strávit dovolenou v tuzemsku, odcestoval do ciziny a který řekl, že virus oslabuje, bylo v pátek zaznamenáno 323 nově potvrzených případů infekce koronavirem. Od 3. dubna se jedná o nejvyšší denní přírůstek. Česko má nyní 5000 aktivních případů. 

Odborníci, kteří dříve patřili mezi příznivce tvrdých opatření, jsou nyní mimo hru. Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) sama přiznala, že si v případě nástupu druhé vlny nemůžeme dovolit opětovný lockdown.

S dilematem, zda raději chránit obyvatele před potenciální infekcí, a tím pádem i vypnout ekonomiku, či raději umožnit svobodné podnikání, se potýkají snad všechny světové vlády. Zvláště lídři, kteří svůj úspěch zakládají na lidech, jež jsou snáze ovlivnitelní, a tudíž jednají více iracionálně, pak reflektují nálady svých možných voličů v závislosti na tom, zda jim jde spíše o ochranu zdraví, či o zachování dosavadní životní úrovně. 

Český premiér se během přijímání protikoronavirových opatření zpočátku stavěl do role pomyslného ochránce zdraví všech občanů. Jakmile mu ale došly důsledky v podobě recese, začal přemýšlet o své politické budoucnosti vzhledem k blížícím se parlamentním volbám a obrátil o 180 stupňů. Momentálně možné nebezpečí bagatelizuje, případně mluví o růstu důchodu nebo snižování daní - viz zrušení superhrubé mzdy.

Americký prezident Donald Trump přitom se zlehčováním potenciálního rizika přišel ihned na začátku. Teprve až pak, když se USA staly z epidemiologického hlediska nejzasaženější zemí, a když mu začalo takříkajíc téct do bot vzhledem k blížícím se prezidentským volbám, otočil a podpořil i jím kdysi "nenáviděné" roušky. 

Náhodná řešení

Česko má jisté eso v rukávu, a to svou závislost na německé ekonomice. Němci ke koronaviru přistupují v podstatě uvážlivě a neuchylují se ke zmatenému střídání krajních poloh, jak jsme tomu svědky v případě české vlády. Alarmující je také reakce českých institucí na rostoucí počty infikovaných, kdy si ve svých postupech často i protiřečí a kdy jednotlivé úřady svádějí problémy na jiné, čímž znehodnotí legitimitu přijatých opatření. 

Lidé se také často ptají, proč mají mít zakrytá ústa a nos pouze v metru, ale ne v tramvaji. O omezeních pro biografy, ale ne pro bary a noční kluby, nemluvě. Pravidla nejsou jasná, proto ani nevíme, zda má vláda vůbec připravenou nějakou strategii. Chytrá karanténa taktéž nefunguje a tudíž nezbývá než se modlit, aby nepropukla druhá vlna epidemie, o níž se neustále mluví.

Experti jsou v poslední době upozaděni a větší slovo mají naopak politici. Vláda se sice uchýlila ke schválení ustavení Rady vlády pro zdravotní rizika, což je osmnáctý expertní tým vlády. I tak ale bude mít rozhodující slovo předseda, jímž je Babiš. 

Český premiér by, jak už se prokázalo i dříve, nejraději všechno řídil sám. Zkušenosti nejen v tuzemsku, nýbrž i cizině, ale ukazují, že by měl víc dát na odborníky a zaměřit se na prosazování rozhodnutí a spolupráci jednotlivých úřadů. Pokud bude s covidem-19 bojovat i nadále takto zmatečně, pak mu ani ten nejlepší politický marketing nijak nepomůže.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika Andrej Babiš politika Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 27 minutami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

Putin zvítězil, volilo ho přes 87 procent lidí, ukazuje první průzkum

Ruský prezident Vladimir Putin podle průzkumů zveřejněných po uzavření volebních místností suverénně obhájil mandát. Volit ho mělo více než 87 procent lidí, kteří odevzdali hlas. Účast u voleb hlavy státu v neděli překročila 65 procent. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy