K obědu s předsedy parlamentních komor zve Zeman pouze Vondráčka

Prezident Miloš Zeman pozval k tradičnímu novoročnímu obědu s předsedy obou komor Parlamentu pouze předsedu Sněmovny Radka Vondráčka (ANO). Šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) pozvánku nedostane. Serveru Blesk Zprávy to řekl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Zeman má s Vystrčilem spory dlouhodobě, jeho cestu na Tchaj-wan označil za "klukovskou provokaci" a uvedl, že už Vystrčila nebude zvát na setkání nejvyšších ústavních činitelů o zahraniční politice.

"Plánuje se oběd s předsedou Poslanecké sněmovny, v půli ledna," uvedl Ovčáček. Vondráček řekl, že jsou s prezidentem předběžně domluveni na 13. ledna. Vystrčil již v polovině prosince serveru sdělil, že žádnou pozvánku nemá. "Nepočítám s tím, že bychom spolu obědvali, ani se o to nijak nezajímám," dodal.

Loni během novoročního oběda s prezidentem dostal tehdejší předseda Senátu Jaroslav Kubera dopis z čínského velvyslanectví, který se týkal jeho plánované cesty na Tchaj-wan. O týden později zemřel náhle na infarkt. V čele horní komory ho nahradil právě Vystrčil, který se rozhodl na Tchaj-wan letět. Rozhodl se tak, přestože cestu nedoporučil Zeman, stejně se podle něj zachovali i premiér Andrej Babiš (ANO), ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) a Vondráček.

Vystrčil cestu společně s dalšími senátory a podnikateli absolvoval na přelomu srpna a září. Na Zemanovu kritiku poté reagoval slovy, že prezident ohledně cesty třikrát veřejně lhal. Ostatní ústavní činitelé mu zvažovanou návštěvu sice nedoporučili, ale nehlasovali o ní, jak předtím v televizi řekl Zeman. Za největší lež považuje Zemanova slova, že při své návštěvě označil Tchaj-wan za samostatný stát, což předseda Senátu podle svých slov nikdy neřekl. Není podle něj pravdivé ani další vyjádření prezidenta, že schůzky k zahraniční politice se konají každého čtvrt roku.

V neděli 3. ledna se Zeman při novoročním obědě sešel v Lánech s Babišem. Prezident do Lán stejně jako před rokem pozval kromě premiéra i jeho ženu Moniku s dětmi Vivien a Frederikem. Zúčastnit se měla také první dáma Ivana s dcerou Kateřinou. Plán se ale dočkal ostré kritiky opozice. Oběd připadl na období přísných protiepidemických opatření, kdy se na veřejnosti mohou setkávat jen dva lidé.

Babiš i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) nejdříve formát oběda hájili. Byl podle nich v souladu s protiepidemickými předpisy, protože se koná v domácnosti, nikoli na veřejnosti. Nakonec se ale premiér s prezidentem rozhodli poobědvat jen spolu. S rodinami se podle premiéra setkají "v lepších časech".

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Radek Vondráček (ANO) Miloš Vystrčil (ODS) Jiří Ovčáček

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 49 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy