K širší působnosti finančního arbitra bude vláda asi neutrální

Návrh skupiny poslanců vládního hnutí ANO na rozšíření působnosti finančního arbitra při řešení sporů se zřejmě setká s neutrálním postojem vlády. Stojí to v návrhu stanoviska pro pondělní jednání vlády na vládním webu.

Arbitr by měl podle návrhu rozhodovat například spory ze smluv o neživotní pojištění, doplňkové penzijní spoření a penzijní připojištění. Působnost arbitra by se měla rozšířit i v případě spotřebitelských úvěrů, kde vedle spotřebitele vystupuje ručitel, nebo pokud je třeba dluh zajištěn zástavním právem.

Současná situace, kdy část sporů na finančním trhu neřeší finanční arbitr, ale Česká obchodní inspekce jako obecný orgán mimosoudního řešení spotřebitelských sporů, je podle poslanců nevyhovující a pro spotřebitele nepřehledná. Například spory ze životního pojištění řeší finanční arbitr a spory z neživotního pojištění obchodní inspekce. Podle poslanců není také rozumný důvod pro to, aby inspekce řešila spory u produktů individuálního spoření na stáří.

Ministerstvo financí vyslovilo v připomínkovém řízení s návrhem nesouhlas stejně jako Hospodářská komora. Naproti tomu třeba Česká národní banka ho podpořila stejně jako sám úřad finančního arbitra. Vládní legislativci však vládě doporučili neutrální stanovisko, v němž ale upozornili na některé nedostatky návrhu.

Vláda například upozornila na to, že navrhované řešení není komplexní. Stále neodůvodněně ponechává některé spory ze služeb poskytovaných na finančním trhu mimo působnost finančního arbitra. Podle vlády by také měla konečnému rozhodnutí o rozsahu působnosti finančního arbitra předcházet podrobná analýza fungování ochrany spotřebitele prostřednictvím systému mimosoudního řešení sporů ze služeb na finančním trhu.

Například ministerstvo financí v připomínkovém řízení poukazovalo na to, že u rozšíření arbitrovy působnosti i na spory z neživotního pojištění by šlo o značný zásah. "Spory z neživotního pojištění jsou často technicky složité a k jejich vyřešení bývá zapotřebí odborných znaleckých posudků," varovalo MF.

Vláda stejně jako MF poukazuje i na to, že předložená poslanecká novela by měla dopad na státní rozpočet. Poslanci ho odhadli na 24 milionů korun, což má ale představovat pouze peníze na zvýšení počtu systemizovaných míst. Navrhovatelé tak podle vlády opomíjejí další náklady spojené na zajištění činnosti nových zaměstnanců. S navýšením výdajů na činnost finančního arbitra se přitom ve střednědobém výhledu na roky 2022 a 2023 nepočítá, uvedla vláda.

Finanční arbitr je mimosoudní orgán, na který se mohou obracet spotřebitelé ve sporech s poskytovateli finančních produktů a služeb. Jde třeba o kolektivní investování, platební služby nebo například směnárny. Řízení před arbitrem je bezplatné.

Související

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.
Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

Více souvisejících

Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy