Kdo zlomí Babišovi vaz? Podle politologa hrozí ANO už brzy problémy

V krajských volbách sice hnutí ANO získalo většinu krajů, v těch senátních ale propadlo. Proměnilo pouze jeden mandát a jeho koaliční partner ČSSD žádný. Podle politologa z Masarykovy univerzity Miloše Gregora může neúspěch vládních stran dostat Andreje Babiše do problémů.

"Myslím, že by se Andrej Babiš měl začít bát a že už se také obává. Nevím, jestli hnutí STAN jako takového, hrají zde roli dvě věci," nastiňuje pro Český rozhlas odborník.

První je, že hnutí ANO nebylo v senátních volbách nikdy příliš úspěšné. Lidé totiž hnutí ANO volí z velké části právě kvůli Andreji Babišovi.

"A pakliže se jedná o senátní volby, kdy Andrej Babiš dlouhodobě podkopává legitimitu Senátu a označuje jej jako zbytečný, pak horko těžko může mobilizovat své voliče, aby šli a do Senátu podpořili kandidáty, které ANO nominuje," podotkl.

"Druhá věc je, že senátní i krajské volby ukázaly, že opoziční strany jsou schopny spolupracovat, spojovat se a dosahovat zajímavých volebních výsledků. Minimálně oproti době před měsícem se zvýšila pravděpodobnost opozičních koaličních bloků, které půjdou společně do voleb," vysvětlil politolog.

Podle něj může mít v tu chvíli Babiš problém uhájit vůbec nějakou koaliční spolupráci. "Navíc za tři roky se mnohé změnilo a řada dřívějších fanoušků ANO i vlivem současné pandemie, může být na vážkách, zda jít volit," dodal.

Do sněmovních voleb zbývá rok a to je dlouhá doba, během, pokud se ale podaří domluvit na jedné straně blok TOP 09, ODS a lidovci, a na druhé straně STAN a Piráti, tak je podle experta velká pravděpodobnost, že se jim podaří mobilizovat a přesvědčit více voličů.

"Zda mobilizace opozice bude přímo úměrná neúspěchu hnutí ANO, to si netroufám říci. U hnutí ANO se dlouhodobě ukazuje, že jsou voliči poněkud rezistentní vůči tomu, co se děje ve společnosti a ANO má standardní podporu 27 až 30 % obyvatelstva," podotkl.

Související

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Více souvisejících

Hnutí ANO Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy