Koalice PirSTAN dostává trhliny. Starostové chtějí v Praze kandidovat sami

STAN bude v komunálních volbách v Praze kandidovat samostatně. Předseda pražské organizace a náměstek primátora Petr Hlubuček ČTK řekl, že o tom dnes rozhodl krajský výbor hnutí. Dodal, že STAN očekává dvouciferný volební výsledek a v případě účasti na vládě v metropoli nechce spolupracovat s hnutím ANO.

V posledních volbách v roce 2018 bylo hnutí STAN s TOP 09 a KDU-ČSL součástí koalice Spolu pro Prahu. Pro příští volby se už na spolupráci dohodly ODS, TOP 09 a KDU-ČSL.

Na pražském magistrátu nyní vládnou Piráti, Praha Sobě a Spojené síly (STAN, TOP 09 a KDU-ČSL). V opozici jsou ANO a ODS. "Máme za sebou spoustu odmakané práce a úspěšných projektů. TOP 09 se nakonec rozhodla jít do koalice s opoziční ODS, což samozřejmě respektujeme, my jsme vždycky byli připraveni jít i samostatně," řekl Hlubuček. Dodal, že na kandidátce se mohou objevit také odborníci a veřejně známé osobnosti.

"Nechci spekulovat, ale v každém případě očekáváme dvojciferný výsledek," řekl. Po volbách podle Hlubučka STAN nechce být v koalici s ANO. "V současné době si nedovedu představit, že bychom s ANO spolupracovali na úrovni rady, tedy ve vedení města," řekl.

Hnutí je ve vedení metropole druhé volební období, podle Hlubučka chce navázat na rozdělanou práci. Za priority považuje dostavbu metra a Městského okruhu, budování nových tramvajových tratí, rozšiřování zeleně nebo rozvoj družstevního bydlení. Rozpad současné koalice Spolu pro Prahu podle něj do konce volebního období problém nebude. "V rámci diskusí s TOP 09 jsme se dohodli, že tento společný model do konce volebního období uchováme, protože bychom chtěli dokončit rozdělanou práci a projekty, na kterých pracujeme," řekl.

Starostové podle něj nezvažovali postupovat podobně jako TOP 09 a ODS a kopírovat do komunálních voleb celostátní koalice. V případě STAN by to znamenalo společnou kandidátku s Piráty. "Máme s koaličními partnery, tedy s Piráty a s Prahou Sobě, na některé věci skutečně rozdílné názory," sdělil Hlubuček.

Poslední komunální volby v Praze vyhrála ODS, má 14 mandátů v 65členném zastupitelstvu. Na druhém místě skončili Piráti, kteří mají 13 zastupitelů, stejný počet jako třetí Praha Sobě a čtvrté Spojené síly pro Prahu. ANO má 12 zastupitelů.

Související

Bývalý hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák

STAN měl nevolební sněm. V krajských volbách nasadí Vondráka

Starostové a nezávislí představili na sobotním republikovém sněmu v Olomouci lídry do krajských voleb, které se uskuteční letos na podzim. Jednotliví kandidáti zároveň odprezentovali priority, se kterými do těchto voleb půjdou. Součástí programu byla i reflexe dosavadního působení Starostů ve vládním angažmá nebo cíle do evropských voleb. 
Michaela Šebelová (použito s jejím svolením) Rozhovor

Boj za rovná práva pro stejnopohlavní páry pro mne nekončí, říká poslankyně Šebelová

Sněmovna schválila novelu občanského zákoníku, která umožní párům stejného pohlaví vstupovat do partnerství s podobnými právy jako mají manželé a manželky. Tato novela upravuje práva registrovaných partnerů, kteří v současné době nemají například společné jmění a po ztrátě partnera nemají nárok na vdovský důchod, nevyrovnává ale to nejdůležitější – totiž možnost adopce dětí. Jak vnímá výslednou podobu novely zastánkyně manželství pro všechny poslankyně Michaela Šebelová (STAN)? A jak se vyrovnává s protiargumenty odpůrců?

Více souvisejících

Starostové a nezávislí (STAN) Praha Volby

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

před 6 hodinami

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi především díky čtyřem bodům kapitána Červenky jasně přehráli Brity 4:1

Z pohledu českého národního týmu to byl v sobotu pohodový večer. Proti Britům, kteří nikterak výrazně českým hráčům duel nezkomplikovali a umožnili jim bezstarostnou cestu za dalšími třemi body, tak svěřenci kouče Radima Rulíka v klidu došli k výhře 4:1. Tu navíc režíroval ten nejzkušenější z Čechů, samotný kapitán Roman Červenka, jenž zaznamenal čtyři asistence. Do utkání pak nastoupil i Martin Nečas, který teprve kolem sobotního poledne přiletěl ze zámoří, ovšem na své první body na turnaji si bude muset ještě počkat.

včera

Král Charles III.

Karel III. vezme do Francie další dva zástupce monarchie. Kate zůstane doma

Za zlověstné signály mohou někteří Britové považovat poslední informace zevnitř monarchie. Zatímco král Karel III. se vrátil k povinnostem a chystá se dokonce do ciziny, princezna Kate, která si vyslechla stejnou diagnózu, se nadále drží v ústraní. Nebude ani součástí královské delegace do zahraničí. 

včera

včera

Drtivý úder střelami ATACMS proti Rusům. Ukrajinci zničili stíhačky a palivová zařízení, dokládají satelitní snímky

Ukrajinský útok na ruskou leteckou základnu Belbek na okupovaném Krymském poloostrově tento týden zničil tři ruská letadla a palivové zařízení v blízkosti hlavní přistávací dráhy.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy