KDU-ČSL schválila koaliční smlouvu, bude mít trojici ministrů

Celostátní konference lidovců schválila dnes odpoledne jednomyslně koaliční smlouvu a program formující se vládní koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Pirátů a STAN. V gesci bude KDU-ČSL mít ministerstvo práce a sociálních věcí, zemědělství a životního prostředí, informoval po jednání novináře předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Jurečka hodnotí výsledek jednání s koaličními partnery jako úspěšný. Podařilo se podle něj vyjednat resorty, o které měla KDU-ČSL zájem. Jde podle něj o dobré portfolio, které lidovcům umožní prosazovat jejich dlouhodobé priority.

V případě ministerstev životního prostředí a zemědělství chtějí lidovci podle Jurečky působit proti současnému "resortismu". "Chceme, aby se tato ministerstva naučila úzce spolupracovat, aby skončil resortismus. Aby ukázala, že lze dělat politiku, která je zodpovědná vůči krajině a současně dokáže podporovat dobré hospodáře, kteří v krajině dobře hospodaří," uvedl Jurečka, který už ministerstvo zemědělství vedl a podle nepotvrzených informací se do jeho čela vrátí.

Ministerstvo práce a sociálních věcí má lidovcům dovolit hájit zájmy těch, kteří propadají sociálním sítem. "Je pro nás zásadní, abychom byli ve vládě prvkem, který bude pamatovat na lidi, bude naplňovat politiku zodpovědné solidarity. Pracovat na problémech těch, kteří propadají sociálním sítem a jsou v tíživých situacích," uvedl. Lidovci se proto podle něj na sociální politiku zaměřili při vyjednávání programového dokumentu koalice, který bude zveřejněn v pondělí.

Jména kandidátů na ministry nechtějí strany formující se koalice zveřejňovat. Podle informací médií by v čele ministerstva práce a sociálních věcí měla stát místopředsedkyně KDU-ČSL Šárka Jelínková, ministerstvo životního prostředí by pak mohl vést místopředseda KDU-ČSL pro životního prostředí a komunální a regionální politiku Petr Hladík.

Široké vedení KDU-ČSL dnes také potvrdilo nominaci poslaneckého klubu pro vyslání místopředsedy Jana Bartoška do předsednictva Sněmovny. Šéf poslaneckého klubu Marek Výborný na tiskové konferenci uvedl, že klub schválil i nominace do čela některých výborů. Výbor pro sociální politiku by měl vést Vít Kaňkovský, výbor pro evropské záležitosti Ondřej Benešík a stálou komisi pro rodinu a rovné příležitosti Marie Jílková. Poslankyně Nina Nováková má mít na starosti seniory.

Už ve čtvrtek dokumenty posoudily a schválily stranické orgány občanských demokratů a Starostů. Dnes odpoledne tak učinila i TOP 09. Piráti budou smlouvu ratifikovat až po pondělním podpisu lídrů stran. Mluvčí Pirátů Karolína Sadílková dnes ČTK sdělila, že o termínu a přesné podobě hlasování bude jasno v pondělí večer.

Jurečka označil za pozitivní dnešní sdělení prezidenta Miloše Zemana, že se jmenováním předsedy ODS Petra Fialy premiérem nebude problém a že udělá vše pro to, aby vláda vznikla co nejrychleji. Prezident by podle něj neměl zasahovat do výběru kandidátů na ministry. Ústava podle něj nedává prostor pro jejich lustrování. "Očekávám, že pan Fiala bude stát za nominanty do své vlády a že pan prezident bude respektovat ústavu a ústavní zvyklosti," konstatoval.

Související

Cyril Svoboda

Lidovci by mohli vyloučit exministra Svobodu, navrhne to Hladík

KDU-ČSL navrhne její ministr Petr Hladík vyloučení bývalého stranického šéfa Cyrila Svobody ze strany kvůli některým jeho názorům i rozhovoru pro sankcionovaný web Voice of Europe. Podle Svobody vymýšlí Hladík pseudokauzu a utíká tak od propadu preferencí v průzkumech. 

Více souvisejících

KDU - ČSL Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) Marek Výborný (KDU-ČSL) Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Aktuálně se děje

před 32 minutami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 1 hodinou

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 1 hodinou

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 6 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Izrael zaútočil na Írán, tvrdí média. Úřady zatím mlčí

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy