Maláčová očekává, že se koalice brzy dohodne na úpravě ošetřovného

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) očekává brzkou dohodu koalice na úpravě ošetřovného kvůli karanténám ve školách. Řekla to novinářům. Navrhuje prodloužit vyplácení dávky z devíti dnů na celou dobu případné výuky na dálku, a to na školáky do 13 let.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v úterý řekl, že změna ošetřovného není urgentní, není to teď pro vládu téma, musí se sjednotit postup hygieniků a Maláčová by měla o změně nejdřív jednat s vicepremiéry za ANO Alenou Schillerovou a Karlem Havlíčkem.

"Na základě debaty si myslím, že se blížíme k nějakému konci... Pan premiér to dosud odmítal (úpravu ošetřovného) a teď řekl, že mám jednat s místopředsedy vlády. Myslím si, že je tam značný posun," uvedla Maláčová. Dodala, že upřednostňuje dohodu v koalici a vládní novelu před poslaneckým návrhem ve Sněmovně.

Přibývá škol, v nichž se kvůli výskytu covidu-19 neučí, nebo jsou zavřené. Hygienici opatření většinou nenařizují, rozhodují ředitelé. Pokud škola není v nařízené karanténě, nemají rodiče na ošetřovné nárok. Ministerstvo školství ve čtvrtek oznámilo, že ředitelům umožní posunout začátek školního roku, aby rodiny mohly dávku získat.

Podle pražských hygieniků byly v hlavním městě ve čtvrtek zavřené čtyři školy, a to kvůli nemoci učitelů. Hygienici rozhodli o uzavření jedné školy. "Pokud učitelé onemocněli před začátkem školního roku, tak nemůžeme ohnout zákon a nařídit opatření proti šíření nákazy," řekla na tiskové konferenci pražská hygienička Zdeňka Jágrová.

Od 14. září budou v Praze roušky povinné ve společných prostorách škol. Vládní zmocněnec pro zdravotnictví Roman Prymula dnes na semináři o telemedicíně řekl, že by do karantény šlo jen nakažené dítě a ne jeho spolužáci, pokud by se roušky nosily ve třídě. Celé třídy a školy by se tak nezavíraly, popsal Prymula. Uvedl, že se opatření dnes schválí. Jágrová řekla, že na něm nakonec ale shoda nebyla.

Ošetřovné se vyplácí zaměstnancům na děti do deseti let po devět dnů. Samoživitelky a samoživitelé ho mohou pobírat na školáky do 16 let až 16 dnů. Dávka činí 60 procent základu výdělku. Ministerstvo navrhlo novelu, podle níž by se podpora při karanténě či zavření tříd a škol poskytovala po celou dobu výuky na dálku na žáky do 13 let. Ošetřovné by za určitých podmínek mohli mít i takzvaní dohodáři. Bylo by také pro lidi, kteří by se po uzavření stacionářů museli postarat o své blízké. Celkové výdaje do konce školního roku ministerstvo spočítalo na 650 milionů korun.

Maláčová premiéra žádala, aby vláda novelu projednala v pondělí 7. září. V programu jednání bod není. "Řešíme to na úrovni vládní koalice od července. Já si myslím, že změny jsou potřeba. Aktuální vývoj z posledních dnů to ukazuje," řekla ministryně. Zatím není jasný termín jednání s ministryní financí Schillerovou a ministrem průmyslu Havlíčkem, jehož resort platil ošetřovné živnostníkům.

Ošetřovné se vyplácí z nemocenského pojištění. Kvůli plošnému uzavření škol se výdaje na dávku letos ve druhém čtvrtletí meziročně zvedly zhruba patnáctkrát. Činily 7,06 miliardy korun. Systém nemocenské se dostal do největšího propadu od začátku svého fungování v roce 1993. Schodek na konci prvního pololetí dosahoval zhruba 13 miliard.

Související

Jana Maláčová

ČSSD si dva měsíce po neúspěšných volbách zvolí nové vedení

Dva měsíce po neúspěšných sněmovních volbách, ve kterých poprvé za dobu samostatné ČR nepronikla sociální demokracie do dolní komory Parlamentu, si ČSSD na pátečním sjezdu zvolí nové vedení. O funkci předsedy sociální demokracie se zatím přihlásilo sedm kandidátů, favority volby jsou ministryně práce v demisi Jana Maláčová a starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda. Sjezd se s ohledem na stav epidemie covidu-19 uskuteční on-line formou.
Úřad práce

Nezaměstnanost v listopadu klesla na 3,3 procenta

Nezaměstnanost v Česku v listopadu klesla z říjnových 3,4 procenta na 3,3 procenta. Nižší byla naposledy loni v březnu. Uchazečů o práci úřady evidovaly 245.549, zhruba o 6100 méně než v předchozím měsíci a o téměř 29.000 méně než před rokem, kdy nezaměstnanost činila 3,8 procenta.

Více souvisejících

Jana Maláčová (ČSSD) Vláda ČR ošetřovné Andrej Babiš Ministerstvo práce a soc. věcí

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 3 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 6 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

V Bayreuthu zatkli 2 ruské agenty, kteří plánovali útoky v Německu

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy