Maláčová požádá o svolání tripartity kvůli situaci v automobilovém průmyslu

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) požádá o svolání tripartity kvůli situaci v automobilovém průmyslu. Ministerstvo práce je v něm připraveno podpořit pracovní místa podobně jako za epidemie. Uvedlo to v tiskové zprávě, kterou zaslalo ČTK.

Automobilka Škoda Auto dnes oznámila, že od pondělí 18. října výhledově do konce roku výrazně omezí, nebo zcela zastaví výrobu ve všech třech svých českých závodech kvůli nedostatku čipů.

„Automobilový průmysl je motorem naší ekonomiky. Zaměstnává velké množství lidí a je na něm závislá spousta firem. Proto budu na začátek příštího týdne požadovat svolání tripartity,“ uvedla Maláčová. Tripartitě předsedá premiér Andrej Babiš (ANO). 

Ministerstvo v tiskové zprávě uvedlo, že je připraveno přispět k udržení pracovních míst podobně jako za epidemie. Resort práce připravil v koronavirové krizi kurzarbeitový program Antivirus. Uzavřeným provozům a firmám, které se potýkaly s výpadkem poptávky, personálu či surovin, z něj stát poskytoval příspěvky na náhrady mezd. Od července je možné v Česku využít také nový zákonný kurzarbeit. Po projednání v tripartitě ho může spustit vláda. "Cílem je mít v případě potřeby okamžitě k dispozici veškeré dostupné nástroje aktivní politiky zaměstnanosti, které pomohou ochránit pracovní místa,“ sdělila Maláčová. O jaké konkrétní kroky by se mohlo jednat, neupřesnila. Dodala, že je její úřad v kontaktu se zástupci mladoboleslavské automobilky i se Svazem průmyslu a dopravy.

Z programu Antivirus mohli zaměstnavatelé získat příspěvky na výdělky při výpadcích produkce a služeb za období do konce května. Příspěvky na náhrady lidí v karanténě se mají vyplácet do konce října. Aby bylo možné případně spustit nový kurzarbeit, musel by kabinet po tripartitním projednání stanovit v nařízení ještě přesné podmínky. Předpis by mimo jiné určoval, kdo, kde a po jakou dobu by měl mít na státní příspěvky na mzdy nárok a při jakém rozsahu zkrácené práce.

Související

Škoda Superb 4 Prohlédněte si galerii

Škoda představila čtvrtou generaci vlajkové lodi Superb. Na jejím vývoji se podílela umělá inteligence

Automobilka Škoda dnes večer představila čtvrtou generaci své vlajkové lodi. Superb. Bude dostupná v šesti variantách motoru včetně mild-hybrid a plug-in hybrid. Nová generace bude mít také novější podvozek založený na technologii DCC+. Na vývoji nového vozu se podle informací představených na tiskové konferenci podílela i umělá inteligence.
Skici exteriéru čtvrté generace modelu Superb Prohlédněte si galerii

OBRAZEM: Nová Škoda Superb čtvrté generace. Jak se vám líbí?

Škoda Auto představila skici exteriéru svého nadcházejícího modelu Superb čtvrté generace, který se připravuje na svou světovou premiéru. Nový design nese prvky Modern Solid designového jazyka a zahrnuje zdokonalené Matrix-LED přední světlomety a zadní světla s krystalickými detaily. Globální představení vozu Superb proběhne živě 2. listopadu v 19:00 SEČ. Uvádí automobilka ve své tiskové zprávě, kterou má redakce EuroZprávy.cz k dispozici.

Více souvisejících

Škoda Jana Maláčová (ČSSD)

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 19 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

včera

včera

Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

včera

včera

včera

Ukrajinské tajné služby přiznaly atentáty na spolupracovníky Kremlu zodpovědné za válečné zločiny

Ukrajinské tajné služby vykonávají atentáty na lidi zodpovědné za válečné zločiny a útoky proti ukrajinským občanům. V rozhovoru pro soukromou ukrajinskou televizní stanici ICTV to řekl šéf Bezpečnostní služby Ukrajiny (SBU) Vasyl Maluk.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy