Marie Benešová: Demonstranti mi křivdili. Nikdy jsem nebyla...

Marie Benešová je od dubna roku 2019 opět ministryní spravedlnosti ČR, tentokrát však jako nestraník za hnutí ANO 2011 ve druhé vládě Andreje Babiše. V rozhovoru s Lubošem Xaverem Veselým pro XTV promluvila o kauze Čapí hnízdo.

Moderátor Veselý v úvodu rozhovoru poznamenal, že pořad byl natáčen v den, kdy bylo zastaveno trestní stíhaní s Andrejem Babišem. Chtěl se dozvědět jaký názor má na kauzu ministryně Benešová. „Ministryně to nehodnotí, protože jí to nepřísluší. Je to věcí státního zastupitelství, které to vyhodnotilo. Dokonce dvoufázově, jak jsme si stihli všimnout, takže o tom rozhodoval jednak pan Šaroch a jeho nadřízený to dnes potvrdil,“ řekla v rozhovoru pro xtv.cz.

Veselému odpověď paní ministryně v rozhovoru nestačila a doplnil, že se mu jedná o systémové hledisko. Benešová tvrdí, že státní zástupce udělal to, co mu systém dovoluje. Pečlivě zvažoval, jak postupovat, jelikož se jedná o mediálně sledovanou kauzu. Konstatovala, že tlak na státního zástupce nepochybně byl. „Určitě se ke spisu mockrát vracel, protože takové spisy se nečtou jednou, ty se studují.“

V rozhovoru se dále věnovali otázce, jestli se veřejnost dozví, jak bylo odůvodněno zrušení stíhaní.

Odůvodnění bylo odesláno, a pokud bude premiér Babiš chtít, tak ho může zveřejnit. „Přípravné řízení je neveřejné, nicméně předpokládám, že se usnesení dostane na veřejnost. To se vždycky dostává na veřejnost, v Čechách speciálně,“ vysvětluje ministryně.

Ministryně spravedlnosti se vyjadřovala i k otázce objednání trestního stíhaní. „Sama jsem takovou kauzu zastupovala, takže jsem do ní viděla, no a další kauzy přibývají. Občané informace o takovýchto kauzách posílají e-mailem. Toto je nový fenomén, aby někdo byl stíhán, aby politicky nepřekážel. Dříve jsem se setkávala s tlakem na to, aby někdo stíhán nebyl,“ řekla pro xtv.cz.

Ministryně se svěřila, že to nemá lehké, protože s ní zápasí veřejnost. „Já budu dělat pořád to samé a budu s tím zápasit. Ale zatím tady zápasí veřejnost se mnou, a když se jim nelíbí moje počínání, tak se svolávají demonstrace. Všechno co udělám je podezřelé.“ Dotkly se jí transparenty „Rudá Marie,“ protože jí demonstranti křivdili a křivdí. „Jestli jsem něco nebyla, tak jsem nebyla rudá, ani naše rodina,“ dodala Benešová.

Odškodnění za křivé obvinění se podle Benešové pohybuje v miliónech korun.

Související

Pavel Blažek

Blažek podal stížnost v kauze Aničky. Za znásilnění nezletilé padla podmínka

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) se rozhodl podat stížnost pro porušení zákona v případu poškozené Aničky pro porušení zákona. Posouzení stížnosti Nejvyšším soudem bude mít dopad na další rozhodovací praxi trestních soudů v Česku, zmínilo ministerstvo. Kauza otřásla Českem, protože za znásilňování nezletilé dívky padl podmíněný trest.
Vlasta Parkanová /TOP 09/

Vlasta Parkanová nevysoudila další miliony za nezákonné stíhání v kauze CASA

Exministryně obrany Vlasta Parkanová nevysoudila další peníze za nezákonné trestní stíhání. K již vyplacené částce ve výši 1,6 milionu korun požadovala po ministerstvu spravedlnosti dalších více než osm milionů. Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 2 ve čtvrtek sdělila verdikt, kvůli nepřítomnosti účastníků sporu ale nepřečetla odůvodnění. 

Více souvisejících

Ministerstvo spravedlnosti Andrej Babiš premiér ČR politika Čapí hnízdo Marie Benešová trestní odpověnost Demonstrace

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy