Miloš Zeman promluvil o svém zdravotním stavu

Prezident Miloš Zeman bude na Pražském hradě poprvé od svého loňského propuštění z nemocnice 26. února. Chystá se tam jmenovat rektory a předat šek projektu Fondu ohrožených dětí Klokánek. Řekl to dnes na Frekvenci 1. Ke svému zdravotnímu stavu uvedl, že se zlepšuje.

Zeman se v poslední době potýkal s vážnými zdravotními obtížemi, kvůli kterým byl od září téměř dva měsíce v nemocnici. Nyní o něj na zámku v Lánech pečují zdravotní sestry soukromé společnosti. Veřejně prezident vystupuje jen výjimečně.

"Začal jsem chodit s pomocí hole a s pomocí jednoho bodyguarda," uvedl. "Jsem potěšen tím, že alespoň několik kroků už udělám," řekl. Dodal, že jinak dál zůstává na vozíku a dostává umělou výživu žaludeční sondou.

Pražský hrad se prezident chystá navštívit poprvé při svém postupném zotavování 26. února. Důvodem podle něj bude zřejmě jmenování rektorů a předání šeku pro klokánky pro děti v tísni, které podporuje dlouhodobě. Na Hradě by pak 7. března měl předávat i státní vyznamenání, jejichž slavnostní ceremoniál se kvůli epidemii covidu-19 již dvakrát odložil. Tradičně tento ceremoniál bývá 28. října.

Zeman nehodlá obnovit schůzky ústavních činitelů k zahraniční politice

Prezident Miloš Zeman nehodlá obnovit schůzky ústavních činitelů k zahraniční politice. Bavit se o ní chce jen s premiérem Petrem Fialou (ODS). K důvodům patří mimo jiné prezidentovy výhrady k ministru zahraničí Janu Lipavskému (Piráti). Zeman to dnes uvedl v pořadu Prezidentský Pressklub rozhlasové stanice Frekvence 1. Předpokládá, že se s premiérem sejde počátkem února.

Zeman zkritizoval předsedkyni Sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09) kvůli jejím vyjádřením na adresu maďarského premiéra Viktora Orbána. Podle Zemana byl výrok šéfky Sněmovny, že Maďaři budou mít šanci se v nadcházejících volbách zbavit Orbána tak, jako se Češi zbavili Babiše, "naprosto nekvalifikovaný", "poškodil vztahy s Maďarskem" a byl "hrubým vměšováním se" do záležitostí maďarského státu. "Maďarská opozice je složena z rasistických, antisemitských skupin," uvedl Zeman. Debatu s Pekarovou Adamovou o zahraniční politice by proto pokládal za "ztrátu času".

Prezident nadále neplánuje ani schůzky s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS). Uvedl, že Vystrčil má u něj "mírně řečeno vroubek" v souvislosti se Zemanovou loňskou hospitalizací. Předseda Senátu si tehdy vyžádal lékařskou zprávu, podle níž Zeman nebyl schopen načas plnit žádné pracovní povinnosti. Senát a Sněmovna v této souvislosti začaly řešit případný převod prezidentských pravomocí na další ústavní činitele. Zeman v souvislosti s Vystrčilovým vystupováním během prezidentovy hospitalizace použil výraz "hyenismus".

S Vystrčilem se Zeman rozkmotřil už v souvislosti se senátní cestou na Tchaj-wan. Mise se uskutečnila předloni k nelibosti pevninské Číny, která Tchaj-wan pokládá za svou odštěpeneckou součást. Kvůli tomu Zeman přestal zvát na tradiční novoroční oběd s bývalým předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO). Podobné novoroční setkání prezidenta a předsedů parlamentních komor se letos neuskutečnilo.

Zeman se také vyjádřil k tomu, že Fialova vláda získala důvěru Sněmovny. "Jestliže někoho jmenuji, tak si samozřejmě přeji, aby dostala důvěru a ukázala, co umí," řekl prezident. Fialovo předsevzetí dostat ČR mezi nejlepší státy světa pokládá za úkol na 20 let, "když se nám bude dařit".

Prezident zapochyboval o splnitelnosti programového prohlášení, pokud chce kabinet zvýšit výdaje na bohulibé účely a zároveň snížit deficit a zatížení obyvatel. Hrubý domácí produkt by musel růst desetiprocentním tempem, čehož není schopna ani Čína, uvedl Zeman.

Za hloupé označil dávat do vládního programu soutěž o národního ptáka. Tím je podle prezidenta už dvě stovky let sokol, podle něhož byla pojmenována i jedna z tělovýchovných organizací.

Související

Více souvisejících

Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

Nikol Pašinjan, arménský premiér

Svět je na pokraji další války. Spor mezi Ázerbájdžánem a Arménie se vyostřuje

Pokud Arménie odmítne ustoupit v jednáních s Ázerbájdžánem ohledně navrácení některých území, která kontroluje od 90. let minulého století, hrozí vypuknutí války. Uvedl to arménský premiér Nikol Pašinjan během setkání s obyvateli příhraničních obcí v regionu Tavuš na severovýchodě země poblíž hranic s Ázerbájdžánem.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

Sníh z českých hor nadále mizí. Tání bude pokračovat, uvedli meteorologové

V Česku se momentálně souvislá sněhová pokrývka vyskytuje pouze na hřebenech Šumavy, Krkonoš a Hrubého Jeseníku. Maximálních hodnot bylo dosaženo už v únoru. Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) navíc bude tání sněhu pokračovat. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy