Minimální mzda roste o 1000 Kč na 16.200 Kč

Minimální mzda se ode dneška zvyšuje o tisíc korun na 16.200 korun, tedy téměř o sedm procent. Současně se zvedá i zaručená mzda, která se vyplácí v osmi stupních podle odbornosti, odpovědnosti a složitosti práce. Pohybuje se od minimální mzdy do jejího dvojnásobku. S navýšením počítá vládní nařízení. Podle podkladů k tomuto předpisu nejnižší výdělek pobírá asi 139.000 lidí.

O navýšení minimální mzdy rozhodla ještě minulá Babišova vláda. Nařízení schvalovala ale až po loňských říjnových volbách. Odbory, zaměstnavatelé a členové kabinetu se na tripartitě na přidání stejně jako v minulých letech nedohodli. Ministerstvo práce pod tehdejším vedením sociální demokratky Jany Maláčové navrhovalo růst o 2800 korun na 18.000 korun. Odbory to podporovaly. Zaměstnavatelé byli naopak nejvýš pro 500 Kč či 550 korun navíc.

Roční mzdové náklady na pracovníka s nejnižším výdělkem se po navýšení o tisícikorunu zaměstnavatelům v roce 2022 zvednou zhruba o 16.000 korun. Tiskové oddělení ministerstva práce před nedávnem uvedlo, že by firmám mohly příští rok výdaje vzrůst zhruba o 5,7 miliardy korun a ve veřejném sektoru asi o 370 milionů korun. Po zvýšení minimální a zaručené mzdy by stát mohl vybrat na sociálním pojištění o 970 milionů Kč víc a na zdravotním o 360 milionů Kč víc.

Odbory poukazovaly na to, že nejnižší výdělek je v Česku pod hranicí příjmové chudoby. Odboráři kritizovali, že Česko má nižší minimální mzdu než Polsko či Slovensko. Podle zaměstnavatelů se firmy vzpamatovávají z covidové krize a výraznější přidání by do potíží dostalo hlavně menší podniky. Podnikatelé žádají zavedení pravidelné valorizace podle ekonomických ukazatelů. V minulém volebním období to ministerstvo práce nevyjednalo a neprosadilo. Nová vládní pětikoalice ve svém koaličním programu zavedení automatické valorizace minimální mzdy slibuje.

Související

Více souvisejících

mzdy / platy Minimální mzda

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy