Ministerstvo plánuje podle strategie k přijetí uprchlíků výrazné posílení úřadů práce

Ministerstvo práce plánuje podle vládní strategie k přijetí uprchlíků výrazné posílení úřadů práce a inspekce práce. Celkem by mohlo vzniknout kolem 380 nových míst k vyplácení podpor, rekvalifikací a zaměstnávání příchozích. Resort připravuje také mimořádné dotace na rozšíření domovů pro seniory či postižené, na pomoc v terénu i poradenství.

Dokument uvádí, že výdaje resortu práce mohly podle předpokladů činit asi 18 miliard korun, pří úspěšném začlenění a zaměstnání příchozích by ale finanční přínos pro stát mohl náklady snížit, či dokonce přesáhnout.

Počet pozic v úřadech upravuje takzvaná systemizace. V úřadu práce bylo na začátku roku přes 12.000 pracovních a služebních míst, na ministerstvu asi 1500 a v inspekci dalších několik stovek. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že před válkou a příchodem uprchlíků úřady práce vyřizovaly kolem 1,3 milionu dávek měsíčně, nyní o 300.000 víc. Inspekce má víc kontrolovat, zda mají příchozí rovné podmínky při zaměstnávání.

"Ministerstvo práce předloží nezbytné navýšení systemizace," uvádí strategie. Vypočítává 334 nových míst pro úřady práce, a to včetně pozic na dohodu. Na ministerstvu by měla přibýt tři místa, v inspekci 45. Podle Jurečky bude počet přijatých ale záviset také na stavu digitalizace. Strategie počítá s úpravou informačních systémů k agendě zaměstnávání a dávek a jejich propojením.

Podle materiálu je nutné úředníky přijmout kvůli rozšířené agendě, uznávání kvalifikací, tlumočení a překládání či přípravě jazykových a rekvalifikačních kurzů. Vzniknout má návod pro zjednodušený proces uznávání vzdělání. Vytvořit se má také soubor prověřených nabídek práce. Úřady práce na něm budou spolupracovat se zaměstnavateli. Resort tak chce zabránit případnému zneužívání pracovníků. Posílit se mají inspekční kontroly. Ministerstvo připraví také návrh právní úpravy práce na dohodu. Zaměstnavatelé by takzvané dohodáře měli hlásit, evidovat by je měla sociální správa. Resort připravuje i jazykové kurzy, nabízet je budou úřady práce. Zajistí i rekvalifikace. Náklady na zaměstnávání a posílení úřadů mají činit 2,98 miliardy.

Celkem 12 až 13 miliard má putovat do solidárních příspěvků pro české domácnosti na ubytování uprchlíků, humanitárních dávek a následných dávek hmotné nouze. Na dotace na rozšíření sociálních služeb by se měly vyčlenit 2,52 miliardy.

Podle dnešních dat ministerstva vnitra byla udělena dočasná ochrana téměř 289 tisícům osob, ve čtvrtek jich přibylo 2766. Cizinecké policii se zatím přihlásilo 171 tisíc lidí. 

Související

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Minimální mzda se má po roce 2024 valorizovat, rozhodla vláda. NBÚ povede Čuřín

Minimální mzda by se v blízké budoucnosti měla valorizovat pravidelně na základě výpočtu stanoveného zákonem, a nikoli ad hoc rozhodnutím vlády. Počítá s tím návrh novely zákoníku práce, který dnes odsouhlasil. Kabinet rozhodl také o navýšení příspěvku zaměstnavatelům na zaměstnávání osob se zdravotním postižením a jmenoval nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu.

Více souvisejících

Ministerstvo práce a soc. věcí Úřad práce

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy