Mohlo by být až 6000 nakažených denně, varuje Hamáček. Krizový štáb řešil volby v karanténě

Ústřední krizový štáb se dnes dohodl na posílení mobilních volebních komisí, aby mohly obsloužit až 16.000 voličů v karanténě při říjnových senátních a krajských volbách. Novinářům to dnes po jednání štábu řekl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Zároveň uvedl, že situace s epidemií koronaviru zůstává vážná, šíření nemoci ale odpovídá střednímu scénáři. Pokud to tak zůstane, nehrozilo by přetížení zdravotnického systému v Česku.

Posílení mobilních volebních komisí podle Hamáčka nebude problematické, protože je personálně zajišťuje armáda. Civilní zapisovatele by v případě potřeby mohli doplnit policisté. Štáb se dnes seznámil i se školením standardních volebních komisí, které se mají postarat také o dodržení hygienických opatření při hlasování. "Uděláme vše, aby volby byly naprosto bezpečné," řekl Hamáček.

Současná situace kolem epidemie koronaviru podle Hamáčka zůstává složitá a počty nakažených nevedou k optimismu. "Ale zatím se nenaplňuje nejhorší scénář," zdůraznil ministr. Modely podle něj nyní ukazují, že koncem měsíce by mohlo být denně kolem 3000 až 6000 nově nakažených, což by neznamenalo přetížení zdravotnického systému.

Zdravotnické kapacity jsou nyní dostatečné, řekl Hamáček. Krizový štáb ale podle něj bere vážně situaci se šířením nákazy v nemocnicích. "Nemůžeme dopustit, aby byl zdravotnický systém oslaben tím, že budou zásadně nakaženi zdravotníci," řekl.

Hamáček zároveň poděkoval veřejnosti za dodržování hygienických opatření a vyjádřil naději, že další dny ukážou zpomalení šíření epidemie. Zároveň podpořil nově oznámená opatření ministerstva zdravotnictví, na jejichž základě budou muset restaurace zavírat už ve 22:00. Podle něj to povede ke snížení množství viru v populaci, což v konečném důsledku i omezí riziko pro zranitelné skupiny obyvatelstva.

Související

ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.
Jan Hamáček

Policie odložila kauzu Hamáčkovy neuskutečněné cesty do Moskvy

Policie odložila kauzu neuskutečněné cesty do Moskvy bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Informaci České televize potvrdil ČTK mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Podle policie zanikla trestní odpovědnost, protože Hamáček od dalšího jednání dobrovolně upustil.

Více souvisejících

Jan Hamáček Volby Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Změny počasí tvrdě dopadají na celou planetu. Jeden region ale trpí víc než jiné

Asie byla v roce 2023 regionem s největším počtem katastrof způsobených klimatickými a povětrnostními jevy na světě, uvedla Světová meteorologická organizace (WMO) s tím, že hlavní příčinou úmrtí a majetkových škod byly záplavy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy