Na stravenkový paušál bude možné přispívat ze sociálního fondu

Státní organizace budou moci zaměstnancům částečně hradit stravenkový paušál z Fondu kulturních a sociálních potřeb (FKSP). Počítá s tím návrh vyhlášky, kterou ministerstvo financí předložilo Legislativní radě vlády. Vyhláška by měla nabýt účinnosti současně se stravenkovým paušálem, který je součástí projednávaného daňového balíčku.

Ministerstvo financí o tom informovalo na internetu. Na soukromé firmy, které budou moci stravenkový paušál jako alternativu ke stravenkám poskytovat, se vyhláška nevztahuje.

Stravenkový paušál je součástí daňového balíčku, který obsahuje dále zrušení superhrubé mzdy, zvýšení spotřební daně z tabákových výrobků nebo snížení sazby spotřební daně z motorové nafty. Paušál navrhlo MF jako alternativu ke stravenkám. Lidé by místo poukázek dostávali hotové peníze. Podle dřívějšího vyjádření MF zavedení stravenkového paušálu bude výhodné pro zaměstnance, zaměstnavatele i restaurace. Naopak na něm budou tratit stravenkové firmy, kterým se sníží zisky z provizí od zaměstnavatelů a restaurací. Podle Asociace provozovatelů poukázkových systémů může zavedení stravenkového paušálu znamenat pro státní rozpočet výpadek 20 miliard korun.

"Bude záležet na rozhodnutí každé státní instituce, zda přejde na stravenkový paušál nebo bude svým zaměstnancům zajišťovat stravování dosavadním způsobem. Pokud zvolí peněžní příspěvek, nebude muset platit nesmyslné poplatky za odběr stravenek a zbaví se zbytečného papírování. A odpadnou také problémy s uplatnitelností stravenek v okolí pracoviště, ostatně třetina restaurací je vůbec nebere," uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Příspěvek z FKSP na stravenkový paušál bude moci stejně jako u stravenek a závodního stravování dosáhnout maximálně 45 procent. Podle dosavadních pravidel si může zaměstnavatel uplatnit jako daňově uznatelný náklad až 55 procent ceny jídla nebo poskytnuté stravenky, maximálně však 70 procent z hodnoty stravného na pracovní cestě trvající pět až 12 hodin. Zbývající část ceny jídla nebo hodnoty stravenky si sice zaměstnanec doplácí z čisté mzdy, ale na tuto část je umožněno přispět z FKSP. I nadále ale tento příspěvek nesmí přesáhnout 45 procent příspěvku na stravování.

Vyhláška MF také státním organizacím do budoucna umožní hradit z FKSP část příspěvku za své zaměstnance na účet dlouhodobých investic, s jehož zavedením počítá novela podnikání na kapitálovém trhu. Účet dlouhodobých investic bude daňově zvýhodňován podobně jako penzijní či životní pojištění.

Stravenky jsou nejrozšířenější firemní benefit. Firmy si mohou odečíst 55 procent hodnoty poukázky z daňového základu. Stravenky dostává kolem 1,3 milionu lidí.

Související

důchody

Bude na důchody? Nová zpráva ukázala, jak stát hospodaří s penězi důchodců

Loni skončil systém důchodového pojištění se schodkem ve výši 72,8 miliardy korun, což je dosud největší propad. Celkové výdaje na penze a správu dosáhly přes 692,3 miliardy korun. Na starobní, invalidní a pozůstalostní důchody bylo vyplaceno o 97,2 miliardy korun více než v roce 2022, čímž se penzijní výdaje zvýšily téměř o 17 procent. 

Více souvisejících

Ministerstvo financí Stravenky

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 42 minutami

před 51 minutami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Kia EV9 slaví dvojnásobné vítězství v soutěži World Car Awards 2024

Značka Kia obdržela další cenné vítězství v soutěži World Car Awards 2024 (Světové auto roku 2024). Vlajková loď značky, čistě bateriové SUV EV9 získalo dva prestižní tituly Světové auto roku i Světový elektromobil roku.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy