Nejvyšší soud se začal zabývat dvěma spory o omluvu, v nichž figuruje Okamura

Nejvyšší soud (NS) má aktuálně "na stole" dva spory o omluvu, ve kterých na jedné straně figuruje předseda SPD Tomio Okamura, na straně druhé stojí média. V říjnu soud obdržel dovolání vydavatelství Czech News Center proti verdiktu o omluvě Okamurovi za označení Pitomio v týdeníku Reflex. Začátkem listopadu pak soud převzal dovolání Okamury ve sporu s Ústavem nezávislé žurnalistiky, zjistila ČTK z justičních databází.

Dovolání, která spolu se spisy předaly nejvyšší instanci soudy prvního stupně, zatím podle databáze InfoSoud nejsou vyřízená. V civilních sporech lze rozhodnutí NS očekávat za několik měsíců.

Dovolání Czech News Center směřuje proti rozhodnutí, podle kterého se vydavatel Reflexu musí Okamurovi omluvit za to, že týdeník téměř před deseti lety nazval politika Pitomiem. Označení nesmí nadále používat, rozhodl v květnu pravomocně pražský vrchní soud. Výraz Pitomio je podle odvolacího senátu vulgární zkomoleninou politikova jména, která může zasáhnout do jeho osobnostních práv. Soud ale zamítl politikův požadavek na odškodnění 300.000 korun.

Kauza už jednou prošla celou justiční soustavou až k Ústavnímu soudu, který se Okamury zastal. Konstatoval tehdy, že svoboda projevu nemá vést k tomu, aby byl jakýkoliv člověk, včetně veřejně činných osobnosti, v očích veřejnosti samoúčelně cíleně zesměšňován. V původním verdiktu justice v obecné rovině připustila možnost použít zkomoleninu Okamurova jména v rámci oprávněné kritiky. Po zásahu Ústavního soudu musely soudy rozhodovat znovu. Koncem října SPD informovalo, že Okamura omluvu vymáhá exekučně.

V jiném řízení se NS zabývá dovoláním Okamury. Podle pravomocného verdiktu se má omluvit Ústavu nezávislé žurnalistiky. Okamura po vydání kritického článku reagoval na sociální síti tvrzením, že web HlídacíPes.org je podvodný a "spojený s penězi George Sorose". "Nemá smysl jakkoli věřit takovým novinářům, je to jedna velká mediální žumpa s cílem obelhávat dokola občany," napsal tehdy mimo jiné Okamura. Podle vrchního soudu překročil meze oprávněné kritiky. Také Ústav nezávislé žurnalistiky vymáhá omluvu exekučně.

Související

Nejvyšší soud České republiky

Nejvyšší soud potvrdil trest pro Tušla. Vydíral ženu a vyhrožoval strážníkovi

Nejvyšší soud odmítl dovolání dezinformátora Patrika Tušla proti patnáctiměsíčnímu trestu odnětí svobody. Odůvodnění potvrzení rozsudku zatím není k dispozici. Soudy Tušla potrestaly za to, že telefonicky vydíral správkyni skupiny namířené proti dezinformátorům, a za vyhrožování strážníkovi, který ho v autobuse vyzval k nasazení respirátoru. 

Více souvisejících

Nejvyšší soud Tomio Okamura

Aktuálně se děje

před 4 minutami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 26 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Íránský útok na Izrael byl podle USA trapným neúspěchem

Masivní dronový a raketový útok Íránu na Izrael byl "velkolepým a trapným neúspěchem", uvedl v pondělí Bílý dům. S tímto prohlášením přišel den poté, co americké jednotky pomohly Izraeli sestřelit většinu raket a bezpilotních letadel vypálených Teheránem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy