ODS navrhne vyšší odměny pro volební komisaře, Kupka žádá manuál pro školy co nejdřív

Občanští demokraté navrhnou zvýšení odměny pro členy volebních komisí při podzimních krajských a senátních volbách alespoň o 500 korun. Na dnešní tiskové konferenci to řekl místopředseda ODS Martin Kupka. Řadoví komisaři nyní dostávají 1800, předsedové 2200 a místopředsedové 2100 korun. ODS také vyzvala ministra školství Roberta Plagu (ANO), aby co nejdříve zveřejnil manuály pro školy pro postup při případné nákaze koronavirem v zařízení. Termín 17. srpna je podle místopředsedy občanských demokratů Martina Baxy pozdní.

ODS podporuje tři ze čtyř forem voleb pro možnost hlasování z karantény, které navrhlo ministerstvo vnitra - takzvané drive-in hlasování z automobilu ve speciálním volebním prostoru, zvláštní okrsky zřízené například v uzavřených domovech důchodců a výjezdní volební komise s přenosnou volební schránkou. Naopak možnost zmocnění zástupce pro provedení volby považuje strana za neústavní.

O možnosti přidat na odměnách členům volebních komisí, aby jich na podzim nebyl nedostatek, vnitro podle úterního vyjádření ministra Jana Hamáčka (ČSSD) nejednalo. "Pokud by k tomu došlo, museli bychom přijmout zvláštní opatření, například doplňování komisí z řad obecních či krajských úředníků," uvedl. Na úterní schůzce s opozičními lídry proto podle svých slov na zástupce stran apeloval, aby připravili nominace do komisí.

Podle Baxy musí Plaga jasně říci, za jakých podmínek budou školy od 1. září fungovat. Základem je podle něj prezenční výuka, ředitelé, učitelé i rodiče ale musí vědět, jak postupovat v případě, že se objeví byť jen jeden žák s podezřením na koronavirus. Místopředseda ODS též uvedl, že chybí konkrétní plán, jak pomoci rodinám žáků, kteří mohou jen obtížně dosáhnout na případnou distanční výuku, jak budou případně distribuovány hardware a software a jak budou školy v tomto ohledu podpořeny.

Od 1. září začne nový školní rok pro všechny žáky. Při běžné výuce se budou dodržovat přísnější hygienická pravidla podobně jako na jaře. Případná opatření proti koronaviru se budou řídit takzvaným semaforem pro oblasti s různým rizikem nákazy.

"Jak jsem avizoval i na konci školního roku, 14 dnů před startem školního roku dostanou školy podrobnější pokyny, kde budou detailnější instrukce krajských hygienických stanic, jak třeba postupovat. Co se týká i finančního posílení škol na vybavení hardwarovou a softwarovou technikou, jedeme podle harmonogramu a nemyslím si, že jde postupovat rychleji," řekl Plaga. Školy se podle ministra nemusí obávat toho, že by například musely mít nakoupeny a nainstalovány rámy měřící teplotu.

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura zopakoval, že strana připravila ekonomická opatření, díky nimž by daňovým poplatníkům zůstalo zhruba 130 miliard korun. Mezi návrhy patří zrušení superhrubé mzdy, odpuštění minimálních záloh osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) do konce roku nebo prodloužení období, dokdy podniky do 50 zaměstnanců nemusí platit sociální pojištění, do konce roku. Dalšími návrhy ODS jsou odpuštění daně z příjmu OSVČ pro letošní rok nebo zvýšení základní slevy na poplatníka u daně z příjmu fyzických osob.

Šéf ODS Petr Fiala kritizoval vládu za nezabezpečení dostatečných testovacích kapacit nebo nefunkčnost systému chytré karantény, která umožňuje zlepšit vyhledávání lidí, kteří se setkali s nakaženými koronavirem, třeba za pomoci dat z mobilních telefonů nebo údajů bank.

Vláda nezajistila kapacity pro testování koronaviru, chytrá karanténa nefunguje. Pokračuje chaos. Vláda by měla jasně říci, jakým způsobem navýší kapacity testování a co udělá pro fungování chytré karantény a jak budeme připraveni na případné zhoršení epidemiologické situace.

— Petr Fiala (@P_Fiala) July 29, 2020

Podle Fialy se znovu opakuje chaos z prvních měsíců epidemie koronaviru. Tehdy se ale dalo leccos omluvit, dnes už musí být stát připraven, míní.

Související

Volební štáb hnutí ANO

Volby by jasně vyhrálo hnutí ANO. ODS se propadla na třetí místo

Pokud by se parlamentní volby konaly v lednu tohoto roku, hnutí ANO by získalo vítězství se 31,5 procenty hlasů. Na druhém místě by skončili Piráti se ziskem 13 procent a na třetím ODS s 12 procenty. Tato data vyplývají z dnes zveřejněných výsledků volebního modelu agentury Median. Do Poslanecké sněmovny by se podle tohoto modelu dostalo celkem šest politických stran a hnutí.

Více souvisejících

ODS Martin Kupka (ODS) Volby Robert Plaga Školství Zbyněk Stanjura Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 9 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

Rusové dál spojují Ukrajince s terorem u Moskvy. Nesmyslná propaganda, zní z Bílého domu

Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u Moskvy dostali finanční podporu z Ukrajiny, přičemž mělo dojít k zadržení osoby podezřelé z toho, že pomáhala s financováním teroristů. Bílý dům označil vyjádření ruských představitelů za nesmyslnou propagandu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy