ODS zopakovala výzvu, aby vláda požádala o důvěru: Prymula a Faltýnek se vysmáli všem občanům

ODS dnes zopakovala svou výzvu, aby vláda po skončení krize způsobené aktuální druhou vlnou koronavirové epidemie požádala ve Sněmovně o důvěru. Po zveřejnění fotografií Blesku, podle kterých byl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) přes vládní zákazy v restauraci, nyní ODS, TOP 09 a lidovci nevidí jiné řešení, než Prymulovu rezignaci.

Vedení ODS se před deseti dny usneslo, že Babiš ztratil schopnost řídit vládu a stát. Kabinet ANO a ČSSD by podle ní měl po skončení nouzového stavu požádat o důvěru. Jinak chce ODS ve Sněmovně hledat podporu pro vyslovení nedůvěry vládě. Babiš a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) tehdy odmítli, že by o důvěru plánovali žádat a odkázali na to, že opozice může vyvolat hlasování o nedůvěře.

O chybě ministra zdravotnictví toho bylo napsáno dost, ale za me je absolutně nepřijatelné, že pan Faltýnek a další "šedé eminence" opakovaně zákulisně ovlivňují řízení státu! Opravdu má být takto - mimo systém - řízen stát?! A kdy jindy více, než v kriz. stavu to tak být nesmí!

— Martin Červíček (@Martin_Cervicek) October 23, 2020

Předseda ODS Petr Fiala dnes výzvu zopakoval. Kabinet by měl po uklidnění situace požádat o důvěru ve Sněmovně, zdůraznili Fiala a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. "Vláda je aktuálně spíš součástí problému než jeho řešením," vysvětlila Adamová.

Babiš později vyzval Prymulu k rezignaci, jinak ho odvolá. Další z přítomných Jaroslav Faltýnek by podle něj měl skončit jako první místopředseda hnutí ANO. Žádat o důvěru však poslance nehodlá. "Opozici nic nebrání, aby hlasovala o nedůvěře, my s tím problém nemáme. Ale nevidím důvod, abychom to navrhovali, děláme maximum možného, pandemie se šíří všude v Evropě," řekl.

Chování Prymuly a Faltýnka je podle Fialy naprosto nepřijatelné. "Doslova se vysmáli všem občanům, kteří dodržují opatření, bojují o své zdraví a ekonomické přežití," uvedl. Prymula se podle něj v poslední době stal symbolem opatření. "Když on je první, kdo je veřejně poruší, tak ztrácí důvěru a je nepřijatelné, aby dál působil ve funkci ministra zdravotnictví," uvedl.

Rezignace je jistě na místě. Veřejnost by se ale měla zajímat i o obsah a další účastníky schůzky. Proč se v době, kdy stát utrácí miliardy bez výběrového řízení za vakcíny, testy, respirátory.. sejdou dva muži, už dříve spojovaní s korupcí, na utajené schůzce mimo své kanceláře?

— Stanislav Blaha (@StanislavBlaha) October 23, 2020

Adamová řekla, že aktuální kauza nemůže mít jiný závěr než Prymulovu rezignaci. "I pan Faltýnek by neměl zůstat jen u omluvy. Neumím si představit, že by dali jiné řešení na stůl," uvedla.

Stejně jako Fiala vybídla občany, aby i přes chování představitelů hnutí ANO vládní opatření respektovali. Podle šéfa poslanců KDU-ČSL Jana Bartoška by ve vyspělé demokracii Prymula sám rezignoval, příklad si může vzít v zahraničí.

Související

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.
Sjezd ODS v Ostravě

Fiala získal srdce členů ODS, český volič ho ale odmítá. Musí přeskočit zeď a dostat se k lidem

Současný premiér Petr Fiala v sobotu obhájil post předsedy Občanské demokratické strany, ministr financí Zbyněk Stanjura zůstává prvním místopředsedou. Fiala se ale nachází ve složité situaci. Musí překonat vysokou zeď, která ho odděluje od běžného českého voliče. Ten před jménem totiž nemá zkratku prof. a situace na Ukrajině je pro něj velice abstraktním tématem. Sdílení informací s veřejností je klíčem k úspěchu. Pokud Fiala chce obhájit i premiérský post, potřebuje běžného českého voliče. 

Více souvisejících

ODS Andrej Babiš Vláda ČR Petr Fiala (ODS) Roman Prymula (epidemiolog) Markéta Pekarová Adamová top 09 Jaroslav Faltýnek (hnutí ANO)

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy