Opozice chce upravit letošní rozpočet, navrhuje přesuny za 48 miliard korun

Opoziční poslanci navrhují v novele letošního státního rozpočtu přesuny v celkovém objemu zhruba 48 miliard korun. Peníze chtějí brát hlavně z vládní rozpočtové rezervy a přidávat je chtějí například ministerstvu školství nebo ministerstvu vnitra.

Nejvyšší částku chce přesouvat místopředseda rozpočtového výboru Jan Hrnčíř z opozičního hnutí SPD. Chce odebrat 30 miliard z odvodů do rozpočtu EU a přesunout je do vládní rozpočtové rezervy. Jejich pozměňovací návrhy jsou k dispozici na webu Sněmovny. Další návrhy na přesuny peněz mohou ještě poslanci předkládat.

Novelu rozpočtu, která navyšuje jeho schválený schodek z 280 na 330 miliard, má ve druhém čtení projednávat Sněmovna ve čtvrtek. Poslanci budou mít příležitost své návrhy přednést a přihlásit se k nim. Rozhodnou o nich až ve třetím čtení při schvalování novely.

Příjmy novelizovaného rozpočtu činí 1,678 bilionu korun a výdaje 2,008 bilionu korun. Výdaje vzrostly o 115,1 miliardy Kč, zatímco příjmy v důsledku vývoje aktuální ekonomické situace a loňské ziskovosti firem očekává ministerstvo financí o 65,1 miliardy Kč vyšší. Vláda navrhla změny v rozpočtu hlavně kvůli situaci vyplývající z ruské agrese vůči Ukrajině i kvůli vysokému růstu cen, hlavně energií.

Poslanec Hrnčíř (SPD) chce odebrat polovinu peněz do odvodu rozpočtu EU, tedy 30 miliard korun, a převést je do vládní rozpočtové rezervy. Argumentuje tím, že na většinu domácností dolehla vysoká inflace a skokové zdražení energií, a proto je nutné nechat peníze v tuzemsku na snížení dopadu růstu cen. Jeho stranický kolega Vladimír Zlínský chce odebrat pět miliard korun z odvodů do rozpočtu EU a přesunout je chce také do vládní rozpočtové rezervy.

Předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš se svým stranickým kolegou Janem Richterem navrhuje přesunout 2,5 miliardy korun do rozpočtu Národní sportovní agentury na rozvoj a podporu sportu. Odebrat je chtějí z vládní rozpočtové rezervy. Návrh zdůvodňují hlavně tím, že náklady na provoz sportovních klubů stouply v důsledku energetické krize v průměru meziročně o více než 130 procent.

Předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová se svým stranickým kolegou Karlem Turečkem navrhuje odebrat z vládní rozpočtové rezervy miliardu korun a přidat ji ministerstvu zemědělství na vodní hospodářství. Vládou navržené zvýšení rozpočtu podle nich nepokryje ani již schválené víceleté dotační akce. Chtějí přidat peníze například na výkupy pozemků pro plánované vodní nádrže nebo na investice do vodárenské infrastruktury. Poslanci ANO Tureček, David Pražák a Josef Kott navrhli přesun deseti milionů korun z vládní rozpočtové rezervy na podporu vydávání odborných časopisů pro včelaře, myslivce a rybáře. Bývalá středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) chce dvěma návrhy přidat 400 milionů korun na kulturu.

Poslanec SPD Karel Sládeček a jeho stranický kolega Hrnčíř chtějí přesunout uvnitř rozpočtu ministerstva školství čtyři miliardy korun. Odebrat je chtějí z peněz na inkluzi a přidat je chtějí naopak speciálnímu školství.

Bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) chce z vládní rozpočtové rezervy přesunout 300 milionů korun ministerstvu pro místní rozvoj na podporu rekonstrukce školských zařízení v malých obcích. Spolu s předsedkyní klubu ANO Schilerovou navrhuje Dostálová převést rovněž 300 milionů korun z vládní rezervy ministerstvu pro místní rozvoj na podporu bydlení. Jana Mračková Vildumetzová (ANO) a její straničtí kolegové Jiří Mašek a Drahoslav Ryba chtějí v rozpočtu ministerstva vnitra přidat celkem 855 milionů korun na platy. Z toho například 600 milionů má jít na platy policistů a 110 milionů na platy hasičů. Další peníze mají směřovat na platy občanských zaměstnanců. Předkladatelé uvádějí, že i přes zvýšení platů o 700 korun platy příslušníků a dalších zaměstnanců reálně klesají. Stejní poslanci chtějí přidat přidat ještě 100 milionů dobrovolným hasičům.

Poslanec SPD Zdeněk Kettner chce přesunout 120 milionů korun z vládní rezervy ministerstvu školství na platy nepedagogických pracovníků. Poslanec Kettner navrhuje rovněž převést miliardu korun do resortu školství do položky ostatní neinvestiční výdaje. Z nich se hradí hlavně nákup pomůcek, ale i prvních 14 dní náhrad v případě nemocenské. "V lednu a únoru 2022 byly tyto náhrady velmi vysoké kvůli karanténám a izolacím řady zaměstnanců," uvedl poslanec.

Sněmovní rozpočtový výbor podpořil v minulých dnech pouze přesun 60 milionů korun na mládežnické spolky. Výbor projednával i Kettnerovy návrhy, ale nepřijal je.

Související

Více souvisejících

státní rozpočet Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 31 minutami

před 45 minutami

před 58 minutami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

včera

Změna času nastane posledního březnového dne. Ručičky se posouvaly už před více než sto lety

Meteorologové slibují, že nejvyšší teploty mohou o Velikonocích atakovat letní hodnoty. Příznačně k tomu, že v neděli začne letní čas. Třetí ze čtyř volných dnů tak bude o hodinu kratší. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy