Otevírání obchodů by se mohlo sjednotit na květen, naznačil Babiš

Otevírání obchodů by se mohlo sjednotit a všechny by se mohly otevřít v květnu. České televizi to dnes řekl premiér Andrej Babiš (ANO), podle kterého o takové možnosti bude jednat ve čtvrtek vláda. Podle dosavadních plánů je otevírání obchodů rozloženo postupně až do 8. června. Babiš dnes také řekl, že neočekává změny v omezení volného pohybu a shromažďování, i kdyby skončil nouzový stav. S jeho pokračováním po 30. dubnu premiér nesouhlasí.

Podle návrhu, který vláda otevřela minulý týden, by se obchody měly otevírat postupně podle prodejní plochy. V pondělí by se měly otevřít obchody do 200 metrů čtverečních, od 11. května obchody s plochou do 1000 metrů čtverečních, pokud nejsou ve velkých obchodních centrech, a od 8. června i zbývající obchody.

"Rádi bychom to chtěli posunout všechno na květen," řekl dnes Babiš ČT. Podle něj bude záležet na jednání s epidemiology při čtvrtečním zasedání vlády. Aktuální vývoj nákazy koronavirem ale podle premiéra dává možnost urychlit uvolňování restriktivních opatření přijatých kvůli pandemii. Uvolňování by se podle něj mělo urychlit zhruba o dva týdny, aby restrikce vůči obchodům skončily před začátkem června.

Babiš ale vyloučil, že by se nyní rušila omezení, která platí pro občany. "Z hlediska pohybu nebo shromažďování osob neočekávám zásadní změny," řekl premiér. Týká se to podle něj pohybu v Česku i cest do zahraničí. U vycestování ale chce řešit situaci lidí, kteří chtějí republiku trvale opustit. "Já se ptal ministra zdravotnictví, aby jasně řekl, pokud nějaký náš občan se chce přestěhovat na zbytek života do Ameriky, na Nový Zéland nebo jinam, jak jsou tyto případy řešeny," řekl.

Omezení volného pohybu osob vláda vyhlásila nejprve na základě krizového zákona, později ho právně převedla do režimu podle zákona o veřejném zdraví, který není omezen trváním nouzového stavu. Zákaz vycestování je založen na krizovém zákonu.

Nouzový stav je aktuálně schválen do 30. dubna, Babiš jeho prodloužení nepodporuje. Pro pokračování řešení situace kolem koronaviru podle něj není nutný, restrikce lze uplatňovat na základě opatření ministerstva zdravotnictví. Odmítl přitom argument, že by se zkomplikovaly nákupy zdravotnického vybavení. Podle něj to zákony umožňují, pouze nebude možné vše řešit centrálně a každé ministerstvo se bude muset starat o zásobování ve svém sektoru.

Konec nouzového stavu podle Babiše neomezí ani fungování projektu chytré karantény a nezabrání ani tomu, aby se na něm nadále mohla podílet armáda. Také Ústřední krizový štáb může fungovat i po skončení nouzového stavu.

Babiš dnes také kritizoval opozici, Senát i předsedkyni Národní rozpočtové rady Evu Zamrazilovou za jejich nesouhlas s novelou zákona o rozpočtové odpovědnosti. Sněmovna dnes přehlasovala veto Senátu a umožnila prohloubení strukturálního deficitu v dalších letech. Podle opozice si tím vláda chce otevřít dveře k neomezenému utrácení.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Obchody Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 24 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

včera

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

včera

včera

včera

Dlouho očekávaný rozsudek padl. Soud rozhodl o odvolání Juliana Assangeho

Zakladatel serveru WikiLeaks, Julian Assange, se může odvolat proti vydání do Spojených států, rozhodl v pondělí Vrchní soud v Londýně. Informovala o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy