Palachův příběh je stále silný a bolavý. Jeho čin ale pomohl k pádu totalitního režimu, říká Černochová

Jeho jméno je velmi spjaté s Městskou částí Praha 2. Student Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Jan Palach, který se přesně před 52 lety upálil na protest proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy, se zde narodil i zemřel. „Palachův osud je s naší částí symbolicky propojen. V porodnici v Londýnské ulici se 11. srpna 1948 poprvé nadechl a jen několik bloků odtud v Borůvkově sanatoriu v Legerově ulici 19. ledna 1969 naposledy vydechl,“ říká starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS).

Vnímá jej jako synonymum hrdosti a boje za svobodu. Poslankyni Janu Černochovou osud Jana Palacha, který je označován za Pochodeň číslo 1, stále dojímá. Kolem půl třetí odpoledne se 16. ledna 1969 v horní části Václavského náměstí polil hořlavinou a zapálil. Protestoval tak proti obsazení země armádami Varšavské smlouvy z 21. srpna 1968. „Příběh studenta, který položil svůj život za mravní ideály, je silný a bolavý i po více než padesáti letech. Ani normalizačním vůdcům se nepodařilo jeho jméno vymazat z kolektivní paměti, i když se o to snažili. Palachův čin ale rezonoval společností i v dobách komunistického temna.“

Starostka Prahy 2 naznačuje, že jeho smrt nebyla zbytečná. „Obětoval svůj život, aby národ probudil z letargie a skepse,“ upozorňuje. Palachův čin zemi naplno vyburcoval až o dvacet let později, kdy v lednu 1989 lidé při dvacetiletém výročí činu Jana Palacha demonstrovali na pražském Václavském náměstí proti zrůdnému komunistickému režimu. „Takzvaný Palachův týden byl předzvěstí pádu totalitního komunistického režimu v tehdejším Československu. Jeho odkaz a slova bychom si neměli připomínat jen v den 52. výročí od jeho upálení,“ přeje si.

První místopředsedkyně Poslaneckého klubu ODS se zasloužila o to, že dnešní den je v kalendáři označený jako Významný den České republiky a datum 16. ledna je v něm zapsané jako Den památky Jana Palacha. „Jsem velice hrdá, že Poslanecká sněmovna můj návrh, který jsem inicializovala, v roce 2013 schválila.“

Jako každý rok Jana Černochová zapálila svíčku u stříbrné medaile ve tvaru Palachových rtů, kterou zhotovil medailér a grafický designér Otakar Dušek podle posmrtné masky, jejímž autorem je sochař Olbram Zoubek. „Medaili mám vystavenou v předsálí své kanceláře na radnici. Díky ní si tak každý den připomínám Palachova slova, která pronesl v nemocnici. Tehdy řekl:  Každý musí bojovat proti tomu zlu, na které právě stačí. Jsem ráda, že každá naše návštěva se u rtů zastaví a vždy s pokorou a úctou na Jana Palacha vzpomenou.“

Předsedkyně Sněmovního Výboru pro obranu oceňuje práci renomovaného historika Ústavu pro studium totalitních režimů Petra Blažka. „Napsal úžasnou knihu Jan Palach, jež mapuje místa spojená s Janem Palachem na území Prahy 2 a kterou naše radnice mohla vydat. Rovněž bych historiku Blažkovi chtěla poděkovat za jeho soustavnou práci na připomínání Palachova odkazu a podíl na vzniku památníku v rodném domě Jana Palacha ve Všetatech.“

Hrdá patriotka Prahy 2 si přeje, aby lidé na čin a odkaz Jana Palacha nezapomněli a věnovali mu dnes tichou vzpomínku. „Kdo mě zná, ví, že podobné historické události považuji za svou morální povinnost, abych je pravidelně připomínala. A to nejen jako starostka, ale i jako poslankyně,“ tvrdí Jana Černochová.

Související

Česko si připomnělo 55. výročí hrdinského činu Jana Palacha. (16.1.2024) Prohlédněte si galerii

Česko si připomnělo Palachův hrdinský čin. Uplynulo od něj 55 let

Česko si v úterý připomnělo 55. výročí hrdinského činu studenta Jana Palacha, který se v lednu 1969 zapálil na Václavském náměstí v Praze, mimo jiné na protest proti tehdejší okupaci Československa. Památku zesnulého dnes uctili i vrcholní představitelé státu. 

Více souvisejících

Jan Palach Jana Černochová

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 3 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 6 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

V Bayreuthu zatkli 2 ruské agenty, kteří plánovali útoky v Německu

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy