Piráti a STAN budou mít ve Sněmovně dva kluby

Piráti a STAN ustaví v Poslanecké sněmovně dva kluby. Usilovat budou podle předsedy Starostů Víta Rakušana o důstojné místo ve vládě. Nehrozí, že by teď STAN začal hamižně požadovat vše, řekl ČTK po jednání koaličních partnerů Rakušan. Jaká ministerstva a kolik by jich koalice Pirátů a STAN chtěla, nechtěl přiblížit s tím, že na tahu s nabídkou případných křesel a priorit má být jako první koalice ODS, lidovců a TOP 09.

Jaká ministerstva by pro koalici Pirátů a STAN přicházela v úvahu, bude podle Rakušana vycházet z výsledků voleb. "My samozřejmě ctíme, že koalice Spolu bude mít ve vládě nějakou sílu. Samozřejmě, že ctíme, že jediným kandidátem na premiéra je (předseda ODS) Petr Fiala, a to nebudeme nikterak zpochybňovat, zároveň ale chceme důstojné zastoupení v té vládě, které bude umožňovat prosazovat náš program," uvedl Rakušan. Na dotaz, zda jeho koalice v tomto ohledu má stále za priority digitalizaci a vnitro, přitakal. Uvedl také, že jeho ambice vést ministerstvo vnitra nijak tajná není.

Piráti a Starostové se dnes podle Rakušana také dohodli, že ve Sněmovně budou mít dva kluby. "Vychází to také z naší koaliční smlouvy, " konstatoval s tím, že počet mandátů Pirátů k tomu stačí.

Pro jednání s prezidentem Milošem Zemanem, který je ode dneška hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici, dali Piráti a STAN v sobotu mandát pěti stran Fialovi. Jak nyní bude předseda občanských demokratů postupovat, podle Rakušana závisí na něm. "Původní domluva byla, že on v pondělí pana prezidenta osloví s žádostí o schůzku. Uvidíme, zda se dostaneme k nějakým jasnějším informacím o stavu pana prezidenta, a podle toho přizpůsobíme, zda bude mít v těchto dnech nějaký reálný význam o schůzku žádat, nebo ne," konstatoval.

Klub STAN se podle Rakušana poprvé po volbách v novém složení sejde v pátek, do té doby by se měla odehrát koaliční jednání s koalicí Spolu.

Související

Danuše Nerudová měla být podle průzkumů Petru Pavlovi a Andreji Babišovi mnohem vyrovnanějším soupeřem. Komentář

Výsledky voleb se oproti průzkumům opět liší. Déjà vu, z něhož plyne poučení

Říká se, že po bitvě je každý generál. Nemyslím teď vítěze prvního kola Petra Pavla, u prezidentských voleb a jejich výsledků se ale chvíli pozastavme. Oproti průzkumům se totiž v jedné věci hodně liší, takže prostor pro kritiku se nabízí. Daleko lepší ale bude, když zdůrazníme, v čem jsou průzkumy přínosem. 
Volby, ilustrační foto

Hlavním tématem loňských sněmovních voleb byl podle CVVM koronavirus

Hlavním tématem loňských sněmovních voleb byl podle Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) koronavirus, lidé se ale při výběru strany orientovali více na sociální jistoty, ekonomiku a důchody. Koalice Spolu ve volbách podle agentury STEM bodovala v regionech s vyšší nadějí na dožití a větším podílem živnostníků, hnutí ANO a SPD tam naopak ztratily.

Více souvisejících

volby 2021 Poslanecká sněmovna Starostové a nezávislí (STAN) Česká pirátská strana

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 13 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy