Podle Vondráčka by nouzový stav mohl být až od třetího stupně PES

Nouzový stav by mohl být v budoucnu nutný až od třetího stupně protiepidemického systému PES, uvedl v dnešním diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO). Úpravy, na jejichž základě by pro nižší stupně nebylo nouzový stav potřeba vyhlašovat, se připravují, dodal. Také podle senátorky Miroslavy Němcové (ODS) není současný stav logický.

"Já mám informaci, že se ten systém bude upravovat, že od stupně tři plus se počítá s nouzovým stavem, a u těch nižších stupňů už se nebude počítat s nouzovým stavem," prohlásil Vondráček. Nemá ale informace o tom, zda materiál bude připraven již pro pondělní jednání vlády, ani v jaké podobě se dostane do Sněmovny.

Poslanecká sněmovna má ve středu hlasovat o návrhu prodloužit nouzový stav o 30 dní. Nyní platí do 12. prosince. "Bez nouzového stavu na základě rozhodnutí soudu nemohou být vydávána opatření," řekl Vondráček. Nepočítá ale s tím, že by poslanci třicetidenní prodloužení schválili. "Tak dvakrát se to nepovedlo," uvedl. Naposledy plánoval menšinový kabinet hnutí ANO a ČSSD prodloužení o 30 dnů do 20. prosince, nezískal pro to ale souhlas Sněmovny.

Němcová se v České televizi postavila proti prodloužení nouzového stavu. Vláda by podle ní měla prokázat, že dokáže zemi vést i bez něj. Současný systém rozhodování o protikoronavirových opatřeních označila za chaotický a zmatený. V Senátu se podle ní vede debata, že by bylo potřeba zapojení senátorů při schvalování alespoň opakovaných žádostí o nouzový stav.

Na jaře v Česku platil kvůli šíření koronaviru nouzový stav od 12. března do 17. května. Po souhlasech dolní komory se tehdy prodlužoval dvakrát celkem na 66 dní. Tentokrát bude trvat nejméně 68 dní, pokud vláda s avizovanou žádostí o další prodloužení uspěje, ještě déle.

Rizikové skóre v protiepidemickém systému PES k dnešku stouplo o sedm bodů na 64, což odpovídá přísnějšímu čtvrtému stupni pohotovosti. Zhoršení situace způsobilo zvýšení reprodukčního čísla nad jedna a nárůst podílu pozitivních případů. Předchozích třináct dní byl index na 57 bodech ze sta, tedy ve třetím stupni z pětistupňové škály.

Související

Radek Vondráček a Alena Schillerová (ANO)

ANO se obrací na Ústavní soud kvůli Lex Babiš II. Koalice prý porušila, co mohla

Hnutí ANO v pátek podalo ústavní stížnost, v níž žádá zrušení části zpřísněného zákona o střetu zájmů známého jako Lex Babiš II. Nejsilnější opoziční subjekt se domnívá, že je protiústavní a porušuje principy Listy základních práv a svobod týkající se například vlastnického práva. Návrh podepsalo 70 poslanců ANO, výjimkou byl expremiér Andrej Babiš.
Petr Fiala

Fiala si nepřeje konec principu jednomyslnosti v Evropské unii

Premiér Petr Fiala (ODS) zopakoval, že je proti zrušení principu jednomyslnosti hlasování v Evropské unii. V odpovědi na dotaz poslance Radka Vondráčka (ANO) při dnešních sněmovních interpelacích ale také řekl, že by zároveň bylo chybné bránit se diskusi o této záležitosti. Řada evropských politiků a států totiž podle premiéra podmiňují úpravou rozhodovacích mechanismů další rozšiřování unie.

Více souvisejících

Radek Vondráček (ANO) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy