Politologové: Středula by v případě kandidatury na Hrad některé voliče oslovil

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula by v případě kandidatury na prezidenta ČR měl šanci oslovit některé voliče, například levicově orientované nebo seniory, soudí politologové oslovení ČTK. Podle nich ale záleží na tom, jakou by měl kampaň a jak by se coby prezidentský kandidát prezentoval.

V předvolebním boji se podle politologů mohou mimo jiné ukázat Středulovy případné slabiny, protože by musel odpovídat i na jiné otázky, než na jaké odpovídá nyní jako odborový předák.

Prezident Miloš Zeman dnes na sjezdu ČMKOS požádal odboráře, aby Středulu ke kandidatuře přemluvili. Podle něj by byl jedním z nejsilnějších kandidátů.

Politologové Ladislav Mrklas z CEVRO Institutu a Josef Mlejnek z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy se shodli, že Středula má šanci do předvolebního boje zasáhnout a oslovit voliče. Podle Mrklase by v takovém případě útočil na voliče, se kterými počítá bývalý premiér Andrej Babiš (ANO). Ten je dlouhodobě považovaný za jednoho z největších favoritů, kandidaturu zatím ale neoznámil. "Jestli by Babiše dokázal ohrozit, to si jist nejsem, záleží, jakou by měl kampaň," řekl ČTK Mrklas.

Podle Mlejnka má Středula šanci oslovit voliče zejména, pokud by kampaň pojal jako sociální ochránce. Současně uvedl, že Středula jako šéf odborů může být v politice úspěšný, jeho dosavadní vystupování naznačuje, že má politický talent. Ale to je jen předběžné vstupní plus, řekl ČTK Mlejnek a doplnil, že otázkou je, jak se bude prezentovat po vstupu do politického ringu. "Mohou se ukázat jeho slabiny," uvedl Mlejnek s tím, že Středula by například nemusel být silný v otázkách, ke kterým se nyní jako odborář nevyjadřuje.

Mlejnek současně doplnil, že se těžce hodnotí něčí šance, když se neví, kdo bude kandidovat. Zájem o účast ve volbách mají více než dvě desítky kandidátů, například podnikatelé Karel Janeček a Karel Diviš, senátor Marek Hilšer, podnikatel a bývalý poslanec Tomáš Březina, advokátka Klára Long Slámová, někdejší předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková nebo šéf hnutí Otevřeme Česko - Chcípl PES Jakub Olbert. Za největší favority jsou dlouhodobě považováni Babiš a někdejší vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel, kandidaturu ale ještě oficiálně neoznámili.

Mrklas by za sebe Středulovi poradil, aby do prezidentských voleb nechodil, ale spíš se stal lídrem levice, který v Česku chybí. Zemanovu výzvu odborářům ohledně případné Středulovy kandidatury na Hrad považuje Mrklas za taktickou záležitost. Babiš v uplynulých měsících udělal kroky, které Zemana "naštvaly", a to je výsledek, možná varování, odůvodnil svou domněnku.

Nicméně pokud by do prezidentské volby šel vedle Babiše a Středuly i Pavel a kandidát vládní koalice, bude to podle Mrklase zajímavý souboj. Připomněl však, že to bude zhruba až za rok, a to může být politická situace jiná než nyní. Mlejnek v této souvislosti zmínil rusko-ukrajinský konflikt, který zasáhl do současné politické situace. Nikdo neví, jak se to bude vyvíjet, což je podle něj i důvod, proč někteří s oznámením kandidatury otálí.

Středula svou účast v prezidentské volbě podle svého vyjádření zvažuje a na prezidenta by kandidoval po získání podpisů občanů. Odborářům dnes na sjezdu odborů řekl, že podmínkou jeho zapojení do volby bylo obhájení předsednické funkce v ČMKOS a že o hlasy členů odborů extrémně stojí.

Související

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.
Josef Středula

Středula byl těsně zvolen do čela odborářů, mandát má ale slabý

Na mimořádném sněmu Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) dnes byl opět zvolen do čela Josef Středula, ač nedávno opustil vedení odborů kvůli neplacení členských příspěvků. V této volbě neměl protikandidáta a získal podporu 57 procent hlasů. Někteří předáci však hodnotí tento mandát jako slabý, uvedl server idnes.cz.

Více souvisejících

Josef Středula prezident čr

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy