Poslanci už předložili více než desítku návrhů zákonů

Poslanci už stihli v novém volebním období předložit více než deset návrhů zákonů. Nejvíce se na tom podíleli poslanci opozičního hnutí SPD. Jde hlavně o návrhy, které Sněmovna nestihla projednat před volbami a nestihla je schválit. Hnutí SPD například navrhuje opět zakázat zahalování obličeje nebo jeho části na veřejnosti nebo zmrazit platy politiků na nynější úrovni až do roku 2025.

Jako sněmovní tisk s číslem jedna obdrželi poslanci návrh poslanců ANO v čele s bývalým předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem na vydání zákona o lobbingu. Další dvě novely zákonů předložilo Sněmovně zastupitelstvo Pardubického kraje a tři návrhy dorazily ze Senátu.

Závěrečné schvalování pravidel lobbingu Sněmovna nedokončila letos na konci července. Cílem návrhu zákona je podle jeho zastánců učinit lobbování více průhledné. Zákon má zavést systém zveřejňování styků lobbovaných a lobbistů, který má občanům usnadnit zjišťování potřebných informací. Návrh však v diskusi zpochybňovali zástupci SPD a tehdy opoziční ODS. Marek Benda (ODS) v červenci na plénu mimo jiné řekl, že přijetí navrhovaných pravidel ničemu nepomůže. Předseda klubu SPD Radim Fiala označil návrh za nedostatečný, když podle něho nezahrnuje úředníky a politiky, kteří mají na starosti různé dotační programy.

Poslanci SPD předložili kromě jiného tři daňové návrhy. První z nich má zvýšit daňové slevy poplatníků, druhý zvyšuje daňové zvýhodnění na vyživované děti a třetí má zdanit dividendy vyplácené do zahraniční mateřským společnostem. Předložili také novelu ústavy, která má umožnit zavedení přímé volby starostů a hejtmanů i jejich odvolatelnost.

Hnutí SPD opět předložilo v upravené podobě návrh, který zpřísňuje podmínky pro výplatu dávek v hmotné nouzi, jehož schvalování před volbami znemožnily rozsáhlé kritické projevy pirátských poslanců. Návrh není zcela totožný, ale je do něj zapracovaný tehdejší komplexní pozměňovací návrh. SPD také opět navrhuje zvýšit příspěvky na péči podle zákona o sociálních službách.

Pardubický kraj předložil poslancům dva návrhy, které jeho zastupitelstvo schválilo již v září. Chce odložit účinnost nového stavebního zákona o jeden rok. V novele zákona o rozpočtovém určení daní navrhují do výčtu sdílených daní, z nichž kraje dostávají peníze, zařadit i silniční daň a spotřební daň z pohonných hmot.

Ze Senátu přišla například novela zákona o státních svátcích, která má označit 26. červen jako nový významný den, a to Den odchodu okupačních vojsk jako připomínku odchodu sovětské armády z tehdejšího Československa v roce 1991. Také nově označuje 27. květen, kdy byl v roce 1942 v Praze spáchán atentát na nacistického pohlavára Reinharda Heydricha, za Den národního vzdoru. Další senátní předlohou je novela trestního zákoníku. Tato předloha má mimo jiné zaručit beztrestnost obránci, který by reagoval ze strachu, zmatku nebo jiného omluvitelného pohnutí mysli, který by byl způsoben útočníkem. Třetí senátní předlohou je změna volebního zákona, která má umožnit korespondenční volbu.

Všechny předlohy dostane k vyjádření vláda. Bez ohledu na její stanovisko se pak jimi budou moci poslanci zabývat na schůzích. Vláda už do Sněmovny poslala desítku návrhů.

Související

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Budeme čekat, až Rusko dojde až sem? Dost už bylo fízlování, pustil se Fiala do Babiše

Poslanci z opozičního hnutí ANO opustili jednací sál na úvodu schůze, kde se měla koalice zabývat bezpečnostními hrozbami pro Českou republiku. Na svých místech zanechali cedule s nápisy kritizujícími vládu, včetně obvinění z pokrytectví a zvýšení daní. Předseda pirátských poslanců Jakub Michálek označil počínání zástupců ANO za "teatrální".

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 57 minutami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 8 hodinami

Změna času ovlivní i noční vlaky. České dráhy upozorňují na zpoždění

Letošní čtyřdenní velikonoční volno bude o hodinu kratší, než by mohlo být. Důvodem je změna času, kdy v noci ze soboty 30. na neděli 31. března začne platit letní čas. České dráhy upozornily cestující, že noční vlaky tak naberou šedesátiminutové zpoždění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy