Prezident Zeman bude v pondělí jednat v Lánech s vládou

Prezident Miloš Zeman bude v pondělí jednat na zámku v Lánech s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a ministry jeho vlády. Členové kabinetu začnou své řádné zasedání v 11:00 místo obvyklých 14:00 a po poledni vyrazí na schůzku s hlavou státu. Pracovní oběd by měl trvat zhruba hodinu a půl, sdělili ČTK mluvčí vlády Jana Adamcová a Pražského hradu Jiří Ovčáček.

Obdobné jednání absolvovali členové vlády se Zemanem loni v únoru, kdy se do venkovského sídla prezidenta vydali společně autobusem ze Strakovy akademie. Řešili tehdy dopady počínající koronavirové epidemie na ekonomiku, dotace na solární elektřinu nebo sestavování státního rozpočtu. Předchozím společným jednáním byla adventní večeře v prosinci 2018.

Adamcová ČTK řekla, že ministři tentokrát nevyrazí společně autobusem, ale auty. "Jednání bude trvat přibližně hodinu a půl. Jedná se vlastně o tradiční novoroční oběd se členy vlády, který byl ale letos kvůli pandemii několikrát odložen," uvedla. I loni se termín kvůli aktuálnímu dění několikrát posouval. Podle Ovčáčka půjde o přátelské pracovní jednání, které se bude věnovat aktuálnímu domácímu i zahraničnímu dění.

Na pondělním zasedání má vláda na řádném programu především poslanecké návrhy. Podle Babiše by však měla projednat plán testování na koronavirus ve školách po zářijovém návratu dětí do lavic či umožnit využívání chirurgických roušek místo respirátorů v hromadné dopravě a vnitřních prostorech od 1. července. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) také avizovala, že vládě navrhne nového nejvyššího státního zástupce.

Související

Více souvisejících

Miloš Zeman Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 42 minutami

Nikol Pašinjan, arménský premiér

Svět je na pokraji další války. Spor mezi Ázerbájdžánem a Arménie se vyostřuje

Pokud Arménie odmítne ustoupit v jednáních s Ázerbájdžánem ohledně navrácení některých území, která kontroluje od 90. let minulého století, hrozí vypuknutí války. Uvedl to arménský premiér Nikol Pašinjan během setkání s obyvateli příhraničních obcí v regionu Tavuš na severovýchodě země poblíž hranic s Ázerbájdžánem.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

Česko jako postsovětský satelit? Americký deník upravil titulek článku o munici pro Ukrajinu

Americký deník Wall Street Journal po vlně příspěvků na sociálních sítích upravil titulek článku, v němž se věnuje české iniciativě, jejímž cílem je získání dělostřelecké munice pro Ukrajinu, která už přes dva roky čelí ruské agresi. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy