Přijme ČR děti z uprchlických táborů? Opozice chce jednání Sněmovny

Česká republika by podle doyena Poslanecké sněmovny a bývalého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09) měla projevit lidskost a přijmout sirotky z uprchlických táborů v Řecku. Jinak si podle něj koleduje o ostudu. Opoziční strany dnes vyzvou Sněmovnu k debatě o usnesení, v němž by se měla přihlásit k ochotě pomoct 200 rodinám, které jsou připraveny děti přijmout.

"Nejedná se o nic složitého. Ministr vnitra by měl do Řecka vyslat minimálně svého náměstka," uvedl předseda lidovců Marek Výborný. Není podle něj sporu o tom, že ČR pomoct může.

Karel Schwarzenberg na tiskové konferenci kritizoval ministra vnitra a vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) za postup při jednáních o přijetí dětských uprchlíků z Řecka. "Děti jsou děti a dětem v nouzi se má pomoci," uvedl Schwarzenberg. Ze sociální demokracie sociální cítění úplně vymizelo, dodal.

Předseda klubu ČSSD Jan Chvojka novinářům řekl, že Hamáček bude schopen se k věci vyjádřit ve středu, kdy bude ve Sněmovně přítomen. "Apel na lidskost, tam cítím určité zabarvení, jako kdyby sociální demokracie lidskost neprojevovala," uvedl na Schwarzenbergovu adresu. Podle Chvojky jde o bezpečnost. "Je to o tom, že nemáme jistotu v rámci bezpečnostní situace ve světě, jestli jsou různí uprchlíci bezpeční nebo ne, to je potřeba prověřit," uvedl.

Poslanci hnutí ANO podle jejich předsedy Jaroslava Faltýnka záležitost na dnešním jednání klubu neřešili. Dají na názor koaličního partnera ČSSD, řekl.

Lidovci i zástupci TOP 09 podpořili iniciativu Češi pomáhají, která má seznam zhruba dvou stovek rodin ochotných přijmout dětské uprchlíky z řeckých táborů. Spolek vyzval vládu, aby poskytnutí pomoci umožnila a vytvořila meziresortní skupinu, která by navrhla přesný postup.

Řecko v září požádalo o to, aby Česko přijalo 40 dětí bez doprovodu z řeckých uprchlických táborů. Podobná žádost směřovala ke všem ministrům vnitra EU. Hamáček pak uvedl, že Řecko se jen snaží znovu vyvolat debatu o přerozdělování uprchlíků. Dodal, že v přesouvání sedmnáctiletých bez nároku na azyl po Evropě nevidí smysl. V polovině listopadu Atény vybídl, aby poskytly konkrétní seznam 40 dětí, které by ČR mohla přijmout. Podotkl, že podobnou žádost zaslal do Řecka už před rokem, odpověď ale nedostal. Je přesvědčen, že problém se netýká syrských sirotků ve věku do deseti let, ale starších mladistvých, velmi pravděpodobně z Afghánistánu nebo z Pákistánu.

SPD možnost přijetí nezletilých z Řecka odmítla. "Takzvané sirotky je potřeba vrátit do zemí jejich původu," řekl místopředseda strany Radim Fiala. Strana se podle něj obrátila na syrskou ambasádu s dotazem, zda si přeje, abychom syrské sirotky přijali. "Byli zásadně proti, protože se jedná o občany Sýrie, o které jsou schopni se postarat," dodal. Přijetí by tudíž bylo podle něho v rozporu s mezinárodním právem. "Je to záminka globalistů, jak pokračovat v podpoře migrace do zemí Evropy," uzavřel.

S návrhem přijmout 50 syrských sirotků z řeckých táborů přišla loni europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL). Premiér Andrej Babiš (ANO) tehdy uvedl, že Česko žádné migranty přijímat nebude a uprchlíkům je třeba pomáhat v jejich zemích. Zmínil plán vybudovat sirotčinec v Sýrii. Týdeník Respekt před nedávnem informoval o tom, že se záměr neuskuteční.

Související

Uprchlíci, ilustrační foto

Loňský rok byl pro uprchlíky rekordně tragický

V loňském roce zemřelo na migračních trasách po celém světě nejméně 8565 lidí, což je nejvíce od začátku pořizování záznamů v roce 2014. Informovala o tom ve středu agentura AFP s odvoláním na údaje Mezinárodní organizace pro migraci (IOM).

Více souvisejících

uprchlíci Karel Schwarzenberg Jan Hamáček top 09 Jan Chvojka (ČSSD) Svoboda a přímá demokracie (SPD) Radim Fiala /SPD/ KDU - ČSL Marek Výborný (KDU-ČSL) ČSSD Jaroslav Faltýnek (hnutí ANO)

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 24 minutami

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 7 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

Zdroj: David Holub

Další zprávy