Razie na MPSV: Policie obvinila dva lidi, zadržen je náměstek Maláčové

Policie obvinila dva lidi v souvislosti se zadávacím řízením na veřejné zakázky ministerstva práce a sociálních věcí. Na webu to oznámil žalobce Zdeněk Matula z Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Obvinění souvisí s dnešním zásahem na ministerstvu, o kterém informoval server Lidovky.cz. Podle serveru policie zadržela náměstka ekonomické sekce a sekce pro informační technologie Jana Baláče a vedoucího oddělení bezpečnosti ICT. Podle serveru iRozhlas.cz zasahuje policie také v sídle společnosti OKSystem. 

"Dnešního dne zahájil policejní orgán trestní stíhání dvou fyzických osob pro zločin pletich při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži a přípravu zločinu zneužití pravomoci úřední osoby, a to v souvislosti s probíhajícím a plánovaným zadávacím řízení na veřejné zakázky Ministerstva práce a sociálních věcí ČR," uvedl na webu žalobce Matula. Podle Lidovek se případ týká zakázky na informační systémy ministerstva za čtvrt miliardy korun. Dvojici hrozí až dvanáctileté vězení.

Mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) ČTK potvrdil, že útvar dnes provádí úkony trestního řízení, případ ale odmítl komentovat s tím, že podávání informací si vyhradilo vrchní státní zastupitelství.

Baláč (ČSSD) se stal náměstkem loni v červnu poté, co byla pozice rok a půl neobsazená. Pozastavily se i přípravy nových systémů. Šéfem oddělení bezpečnosti informací a manažerem kyberbezpečnosti resortu je Karel Macek.

Policie zasahovala i v sídle společnosti OKsystem. Její ředitel Vítězslav Ciml ČTK sdělil, že policisté požádali o podklady k zakázce ministerstva práce. Týkat se měly nabídky k jedné soutěži. Podle některých zaměstnanců nebylo možné budovu firmy opouštět. Odcházet z budovy ministerstva práce nemohli dnes ani jeho zaměstnanci. Uniformovaní policisté sídlo resortu opustili krátce před 13:00. Vedení ministerstva či jeho tiskové oddělení se zatím nevyjádřilo.

Ministerstvo práce chystá nový resortní informační systém, který se skládá z několika větších systémů. Původně měl fungovat od roku 2017 a stát 1,5 miliardy korun. Nyní se počítá s provozem většiny částí od příštího roku a s cenou až o miliardu vyšší. Resort ani po dvou tendrech zatím nemá dodavatele systému pro vyplácení dávek a začátkem příštího roku mu vyprší smlouva s nynějším dodavatelem, jímž je společnost OKSystem.

Firma se s ministerstvem soudí. Uspěla v první soutěži na dávkový systém, resort od kontraktu ale pak odstoupil. Druhá soutěž skončila několikrát u antimonopolního úřadu. Vedení ministerstva od loňského léta nechtělo uvést, jak přesně bude postupovat. Mluvilo o několika scénářích. Zmiňovalo například vyhlášení soutěže na provozovatele nynějšího dávkového systému od OKSystemu, a to zřejmě v březnu. Další variantou byl smír s OKSystemem a návrat k prvnímu tendru. Jako poslední z možností padlo na jednání sněmovního sociálního výboru i další prodloužení dosavadních smluv s OKSystemem.

Související

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

Více souvisejících

Ministerstvo práce a soc. věcí Jana Maláčová (ČSSD) Jan Baláč (náměstek MPSV) Praha

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 26 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

NATO cvičí poblíž ruských hranic. Připravují se na válku, soptí Kreml

Mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí, Marija Zacharovová, v sobotu označila čtyřměsíční vojenská cvičení NATO, známá jako Steadfast Defender, za důkaz toho, že Severoatlantická aliance se připravuje na potenciální konflikt s Ruskem.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy