Schillerová čeká dlouhé debaty ve Sněmovně o zrušení EET

Předsedkyně poslaneckého klubu opozičního hnutí ANO Alena Schillerová čeká dlouhé debaty na plénu Sněmovny o zrušení elektronické evidence tržeb (EET) či snížení plateb za státní pojištěnce. Budeme diskutovat, seč nám budou síly stačit, řekla na dnešní tiskové konferenci.

Schůzi vyvolali koaliční poslanci. Návrh programu zahrnuje většinou předlohy, u nichž hrozí nebo už započaly obstrukce opozičních ANO či SPD. Opět nejsou vyloučena ani noční jednání dolní komory.

Největší problém má ANO podle Schillerové s kontroverzním snížením plateb za státní pojištěnce do zdravotnictví od poloviny roku tak, aby průměr za celý rok dosahoval loňské úrovně. Tuto předlohu hodlá obstruovat i SPD. EET by podle Schillerové měla být zachována alespoň na dobrovolné bázi.

Předseda ústavně-právního výboru Radek Vondráček zmínil, že neexistuje racionální důvod pro probírání zavedení možnosti korespondenční volby poslanců a prezidenta pro Čechy ze zahraničí a novelu o střetu zájmů na mimořádné schůzi.

Schillerová řekla, že je možné, že vystoupí hodně poslanců ANO s dlouhými projevy, vždy pak půjde o tematickou diskusi. "Zda bude, či nebude noční jednání, nezáleží na nás. My pro to určitě hlasovat nebudeme. Pokud bude, navrhne si to vládní koalice a bude si to muset prohlasovat, protože my pro to ruku nezvedneme," uvedla.

Po schůzi vyvolané vládním táborem se poslanci mimořádně sejdou z podnětu opozičního hnutí ANO ke čtveřici návrhů na plošnou pomoc obyvatelům v souvislosti se zdražením plynu, elektřiny a pohonných hmot. Jde zejména o jejich osvobození od daně z přidané hodnoty. Některé z předloh už prosazovala někdejší vláda Andreje Babiše (ANO) a poslanci se k nim mimořádně sešli v prosinci. Nová koalice ale neumožnila schválení programu této schůze a kabinet Petra Fialy (ODS) pak předlohy ze Sněmovny stáhl.

Poslanci ANO podali předlohy znovu a přidali k nim i osvobození benzinu a nafty od daně z přidané hodnoty. Je pravděpodobné, že dolní komora i tentokrát návrh programu schůze k těmto plošným podporám neschválí. Navzdory tomu se otevře prostor pro debatu omezenou na řečníky s přednostním právem.

Související

Alena Schillerová

Vláda ANO a SPD? Podle Schillerové nepředstavitelné

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO, v pořadu České televize Otázky Václava Moravce (OVM) uvedla, že si nedokáže představit, že by hnutí ANO po příštích sněmovních volbách vytvořilo vládu s hnutím SPD. Tento názor podle ní "začíná probublávat" i v celém poslaneckém klubu.

Více souvisejících

Alena Schillerová

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy