Se svoláním schůze Sněmovny kvůli koronaviru se nyní nepočítá

Se svoláním schůze Sněmovny k jednání ve stavu legislativní nouze o opatřeních proti šíření nákazy koronavirem se nyní nepočítá. Novinářům to po jednání sněmovních stran s premiérem Andrejem Babišem (ANO) řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Předseda ODS Petr Fiala uvedl, že schůzka nesplnila jeho očekávání, premiér si podle něj pletl jednání s tiskovou konferencí. Podobně se vyjádřil i předseda STAN Vít Rakušan. Podle předsedy SPD Tomia Okamury Babiš na jednání slíbil, že zhruba za 14 dnů by měly být k dispozici roušky pro všechny občany.

Část sněmovních stran volala po svolání mimořádné schůze ve stavu legislativní nouze, aby bylo možné upravit pravidla pro čerpání ošetřovného a rozšířit ho i na živnostníky. Vláda ale dnes rozhodla, že tyto úpravy nebude řešit novelou zákona, ale vydáním ministerské vyhlášky. Bartoš dnes po schůzce stran řekl, že s jednáním Sněmovny nyní nepočítá. Ani podle Okamury žádný termín pro schůzi poslanců stanoven nebyl.

"Jednání nesplnilo naše očekávání," řekl po schůzce Fiala. ODS na jednání přicházela s požadavkem, aby vláda otevřeně komunikovala o situaci kolem nákazy, včetně zpráv o dostupnosti ochranných pomůcek pro zdravotníky. Strana také navrhovala několik opatření, která by podle nich měla pomoci ekonomice.

Fiala podotkl, že si Babiš jednání pletl s tiskovou konferencí. Podobně se vyjádřil i Rakušan, podle něhož premiér "neřekl nic víc než floskule, které používá na tiskovce". Babišovo vystoupení kritizovala i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. "O co víc otázek padlo, o to méně odpovědí jsme dostali," řekla novinářům.

Rakušan nicméně uvítal příslib náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly, že hygienické stanice budou povinně informovat starosty o výskytu koronaviru v jejich obcích. Podle poslance Mikuláše Ferjenčíka (Piráti) ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) na schůzce přislíbil rozšíření programu bezúročných půjček se státní garancí i o půjčky nižší než půl milionu.

Podle Okamury se mluvilo i o možnosti zajištění roušek pro všechny občany. "Na dotaz, kdy budou roušky/respirátory pro všech deset milionů občanů mi premiér sdělil, že cca do 14 dnů, budou zdarma a distribuovány přes místní samosprávy," uvedl Okamura na twitteru.

Související

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 8 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 8 hodinami

Blinken kritizuje Izrael: Zabíjíte civilisty, ale vůdce Hamásu jste neutralizovat nedokázali

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v neděli kritizoval postup Izraele ve válce v Pásmu Gazy. Izraelská taktika podle něj způsobila velký počet civilních obětí, ale nedokázala neutralizovat vůdce hnutí Hamás. Informuje o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy