Čaputová se setkala se Zemanem, následně zamířila do Senátu

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová dnes v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) navštívila prezidenta Miloše Zemana. Hovořila s ním půl hodiny. Z nemocnice Čaputová odjela do Senátu, odpoledne ji také čeká uctění památky výročí revoluce z roku 1989 u památníku na Národní třídě. Návštěvu v nemocnici umožnilo pondělní přeložení prezidenta na lůžko dlouhodobé péče.

Čaputová do ÚVN dorazila kolem 12:15, přivítal ji podle zpravodaje ČTK ředitel hradního protokolu Vladimír Kruliš. Do Prahy přiletěla, na letišti ji uvítal s kyticí předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Kytici jí podle fotografií, které zveřejnil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček, předal i Zeman. Stejně jako v pondělí premiéra Andreje Babiše slovenskou prezidentku přijal v křesle. Čaputová mu podle člena slovenské delegace přinesla med a balík čajů.

Podle mluvčí nemocnice Jitky Zinke musí i Čaputová dodržet stanovená pravidla pro návštěvu pacientů umístněných na lůžku dlouhodobé péče. Na pokoji u Zemana tak mohla zůstat maximálně půl hodiny, musela mít zakrytá ústa a nos a prokázat se očkováním, testem nebo proděláním nemoci covid-19. Zinke novinářům řekla, že vše kontroluje na místě personál nemocnice. Poznamenala, že termín návštěv je vhodné konzultovat předem a je vhodné počet návštěv uzpůsobit tak, aby pacienta neunavily. V jeden okamžik mohou přijít maximálně dvě osoby. V pondělí již Zemana navštívil Babiš, ve středu přijme předsedu ODS a kandidáta na premiéra Petra Fialu.

Prezident republiky ?? Miloš Zeman přivítal v úterý dne 16. listopadu 2021 v Ústřední vojenské nemocnici v Praze prezidentku Slovenské republiky ??Zuzanu Čaputovou. pic.twitter.com/xPcttkIxKa

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) November 16, 2021

Zeman je hospitalizován od 10. října. Čaputová mu v dopise v polovině října popřála hodně zdraví a sil a rychlé uzdravení. V další korespondenci 28. října poblahopřála prezidentovi ke státnímu svátku. Podle webu slovenské prezidentky Zeman sám v dopise Čaputovou informoval o zlepšení svého zdravotního stavu a o tom, že může přijímat návštěvy.

Čaputová přijela do českého Senátu, obdrží stříbrnou medaili

Čaputová po schůzce se Zemanem dorazila do českého Senátu. Setkala se s jeho předsedou Milošem Vystrčilem (ODS), na jehož pozvání do Prahy přijela. Připojili se k nim i další členové horní komory Parlamentu. Čaputová následně v Hlavním sále Valdštejnského paláce, sídla Senátu, obdrží stříbrnou pamětní medaili a v jednacím sále ji bude čekat debata se studenty.

Slovenská prezidentka se má při návštěvě Senátu neformálně setkat rovněž s novou předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09), která byla do čela dolní komory Parlamentu zvolena minulý týden.

Slovenská prezidentka má po odjezdu ze Senátu v plánu, podobně jako předloni, položit květiny u památníku 17. listopadu na pražské Národní třídě při příležitosti výročí pádu komunismu v někdejším Československu v roce 1989.

Čaputová a Zeman hovořili o pandemické i vnitropolitické situaci

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová dnes v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) s prezidentem Milošem Zemanem hovořila o pandemické i vnitropolitické situaci v Česku a na Slovensku. Řekla to novinářům při uctění památky výročí revoluce z roku 1989 u památníku na pražské Národní třídě. Za potlesku příchozích lidí položila kytici a svíčku. V předvečer 17. listopadu si tak připomněla 32. výročí sametové revoluce a pád komunismu v někdejším Československu.

Na Čaputovou čekalo na místě několik desítek sympatizantů. Někteří třímali symbol srdce, jiní zase vlajky EU. Na prezidentku, která přišla do jejich středu k pamětní desce, také volali, že jí děkují za slušnost a za naději. Čaputová zmínila, že je pro ni velmi silné, že může předvečer společného svátku Čechů a Slováků trávit právě v Praze.

"Dovolím si říct, že pan prezident velmi symbolicky vystihl návštěvu, že to je návštěva dvou přátel jako hlav států, která symbolizuje i velmi blízký a přátelský vztah našich národů," řekla. Uvedla také, že si přeje, aby i další generace zažívaly takovou blízkost, jakou ona zažívá v České republice. Poznamenala, že ji cítila i na setkání se Zemanem, nebo když od předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) dnes obdržela nejvyšší ocenění Senátu - stříbrnou pamětní medaili.

Právě na Vystrčilovo pozvání dnes Čaputová přiletěla do Prahy. Před setkáním v horní komoře Parlamentu hovořila v nemocnici se Zemanem zhruba půl hodiny, jako dar mu přinesla med a balík čajů.

Medaili Čaputová získala za mimořádnou péči o svobodu, pravdu, politickou kulturu a vládu práva. V děkovné řeči v Senátu mimo jiné uvedla, že demokracie a její instituce čelí útokům, podkopává je egoismus, populismus, extremismus a také dezinformace, propaganda a negativní vliv sociálních médií. Podle slovenské prezidentky se pokoušejí narušit to, co je pro demokracii esenciální - mezilidskou důvěru a soudržnost společnosti. "Proto ji musíme chránit a stále obnovovat i prostřednictvím hledání rovnováhy mezi svobodou a zodpovědností. Nezůstávejme tolerantní k netolerantnosti," prohlásila.

Podobně poté hovořila i na Národní třídě. "Naše generace je generace ochránců a strážců demokracie a zejména jejích hodnot," řekla. Podotkla, že o obdrženou medaili se symbolicky dělí se všemi neviditelnými hrdiny listopadu 1989.

Zavzpomínala, že v době sametové revoluce, které Slováci říkají něžná, jí bylo 16 let. Na dění okolo 17. listopadu si podle vlastních slov dobře pamatuje, protože doma s rodinou často diskutovali o politice. "Když se to spustilo, velmi dobře jsem věděla, co to znamená, a že opravdu může začínat nová etapa našich společných životů," uvedla. Dané období si pamatuje zejména jako dobu vzájemného semknutí a slušnosti. Kultivovaná forma změny je podle ní inspirací i pro dnešek.

Do ČR Čaputová dorazila v době, kdy koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Piráti se STAN sestavují novou vládu. Novinářům řekla, že při tvorbě kabinetu je důležité navzájem sladit očekávání a dohodnout co nejvíce věcí dopředu. "Aby případná křehkost potom nebyla na úkor schopnosti přijímat rozhodnutí," poznamenala.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Zuzana Čaputová

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 48 minutami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Munice a rakety za miliardy. USA chystají další masivní balík pomoci Ukrajině

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy