STAN chce státní vyznamenání pro Cihláře, který vyvinul remdesivir

Poslanci hnutí Starostové a nezávislí (STAN) navrhnou letos na státní vyznamenání biochemika a virologa Tomáše Cihláře. Hnutí to dnes uvedlo v tiskové zprávě. Cihlářův tým vyvinul lék remdesivir proti ebole, který se experimentálně testuje proti onemocnění covid-19.

V České republice remdesivir lékaři použili zatím pro jednoho pacienta nakaženého novým typem koronaviru ve Všeobecné fakultní nemocnici (VFN) v Praze. STAN navrhuje ocenit i mikrobioložku Soňu Pekovou či fotbalistu Michala Sadílka.

Starostové uvedli, že navrhnou osobnosti, které se svými činy v těžkém krizovém období způsobeném koronavirem zasloužily o pomoc spoluobčanům. "I přes nezpochybnitelné úspěchy a intenzivní práci, která v těchto těžkých chvílích pomáhá lidem na celém světě, je Tomáš Cihlář stále velmi skromným člověkem. Můj velký obdiv i respekt si zaslouží stejně jako celá řada dalších lidí, kteří za naše zdraví bojují každý den v předních liniích," uvedl v tiskové zprávě předseda STAN Vít Rakušan.

Remdesivir je antivirotikum, které zabraňuje množení viru. V americké firmě Gilead ho vyvinul tým pod vedením Čecha Cihláře. V Česku ho proti koronaviru v rámci klinické studie dostal třiapadesátiletý pražský taxikář ve VFN. Muž dostával lék deset dní, jeho stav se zlepšil a lékaři ho mohli odpojit od mimotělního okysličování krve. Podle doktorů ale není možné jednoznačně říci, že lék zabral, protože se stav pacienta zlepšoval už před nasazením přípravku.

Prezident Miloš Zeman začátkem dubna řekl, že letos 28. října udělí nejvyšší státní vyznamenání epidemiologovi a náměstku ministra zdravotnictví Romanu Prymulovi. První šéf Ústředního krizového štábu se podle Zemana svými razantními opatřeními zasloužil o to, že epidemie nového typu koronaviru má v ČR mírnější postup než v zahraničí. V souvislosti s epidemií koronaviru chce Zeman poděkovat i dalším lidem.

Místopředseda STAN Petr Gazdík uvedl, že na medaili Za zásluhy navrhne fotbalistu PSV Eindhoven Sadílka, který přispěl na boj s epidemií půlmilionem korun. Český reprezentant do 21 let věnoval částku nemocnici v Uherském Hradišti a Uničovu, který patřil do uzavřené oblasti. "Pomoc, kterou poskytl, ukázala, že i přes svůj mladý věk je velkou osobností. Je příkladem nejen sportovcům, ale i dalším osobám veřejného života, že by měly nést spoluodpovědnost za podobu světa kolem nás," uvedl Gazdík.

Benešovský senátor Zdeněk Hraba (STAN) už dříve informoval, že navrhne Pekovou, vedoucí laboratoře Tilia, které stát původně zakázal kvůli chybějící certifikaci testovat vzorky lidí s podezřením na koronavirus. Nominovat ji na medaili Za zásluhy v oblasti vědy se rozhodl za její jednodušší způsob testování.

Související

Bývalý hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák

STAN měl nevolební sněm. V krajských volbách nasadí Vondráka

Starostové a nezávislí představili na sobotním republikovém sněmu v Olomouci lídry do krajských voleb, které se uskuteční letos na podzim. Jednotliví kandidáti zároveň odprezentovali priority, se kterými do těchto voleb půjdou. Součástí programu byla i reflexe dosavadního působení Starostů ve vládním angažmá nebo cíle do evropských voleb. 
Michaela Šebelová (použito s jejím svolením) Rozhovor

Boj za rovná práva pro stejnopohlavní páry pro mne nekončí, říká poslankyně Šebelová

Sněmovna schválila novelu občanského zákoníku, která umožní párům stejného pohlaví vstupovat do partnerství s podobnými právy jako mají manželé a manželky. Tato novela upravuje práva registrovaných partnerů, kteří v současné době nemají například společné jmění a po ztrátě partnera nemají nárok na vdovský důchod, nevyrovnává ale to nejdůležitější – totiž možnost adopce dětí. Jak vnímá výslednou podobu novely zastánkyně manželství pro všechny poslankyně Michaela Šebelová (STAN)? A jak se vyrovnává s protiargumenty odpůrců?

Více souvisejících

Starostové a nezávislí (STAN) Tomáš Cihlář (vědec) Vít Rakušan (STAN) Petr Gazdík státní vyznamenání Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy