Strany řeší, jak kvůli covidu-19 upravit své volební štáby

Do poslední chvíle budou pravděpodobně politické strany zvažovat, jakou podobu bude mít s ohledem na koronavirovou epidemii tradiční společné sledování sčítání výsledků voleb. Vyplývá to z vyjádření mluvčích stran na dotaz ČTK.

Strany chtějí většinou setkání ve volebních štábech zachovat v co nejobvyklejší podobě, s ohledem na hygienická opatření ale zvažují přesun do venkovních prostor či účast některých kandidátů jen prostřednictvím videokonference. Opoziční strany také kritizují to, jak často a nepřehledně se vládní opatření mění, takže štáby na první říjnový víkend lze jen těžko plánovat už nyní.

Piráti by podle mluvčí Karolíny Sadílkové rádi svůj štáb uskutečnili v pirátském centru v Praze, počítají ale jen s omezenou účastí čelních představitelů strany. "Se všemi krajskými lídry a kandidáty do Senátu plánujeme spojení online. Samozřejmě hodláme dodržet všechna v tu chvíli platná opatření. Uvidíme, jak se situace bude vyvíjet a podle toho zareagujeme," uvedla.

Lidovci dosud počítali s běžnou podobou štábu v paláci Charitas. "V posledních dnech však uvažujeme o dalších alternativách. V úvahu přichází venkovní prostředí nebo modifikace prostoru," sdělila ČTK mluvčí KDU-ČSL Kateřina Procházková. Zmínila například velké rozestupy a místa k sezení. "Ale zvažujeme i další možnosti, které budou záviset na vývoji situace," dodala.

Podle původního plánu by chtěla uskutečnit volební štáb TOP 09. "Platí, že volební štáb budeme mít v pražském Café Louvre. Samozřejmě dodržovat všechna nařízená opatření, ať už se jedná o opatření hygienická i kapacitní. Vzhledem k tomu, jak rychle vláda své nařízení mění, máme v záloze také eventuální uspořádání volebního štábu v exteriéru. Zatím tedy stále počítáme s tím, že se štáb uskuteční," uvedl mluvčí Vladan Vaněk

Starostové a nezávislí (STAN) chtějí usilovat o to, aby se společné sledování výsledků s kandidáty uskutečnilo jako obvykle. "Nicméně po vývoji z posledních dnů jsme nuceni přehodnotit aktuální plány. Budeme připraveni dodržet platné podmínky a hygienická opatření, ale změny ministerstva takřka ze dne na den komplikují situaci všem včetně nás. Na organizaci volebního štábu by se proto hodil kontakt na premiérovu oblíbenou věštkyni z karet," řekl ČTK mluvčí Tomáš Pergl.

Vládní sociální demokraté zatím otázku štábu neřeší, pokud se bude konat, umístí ho jako tradičně do svého sídla v pražském Lidovém domě. "Situace a omezení související s covidem-19 se mění každým dnem," vysvětlila mluvčí Eva Gregorová, proč ČSSD zatím konkrétní plány nemá.

Od pátečního večera se mohou podle ministerského opatření konat vnitřní hromadné akce jen tehdy, pokud bude mít každý účastník určené místo k sezení. Dovnitř nelze pustit více lidí, než je kapacita k sezení, oznámilo ministerstvo zdravotnictví. Výjimku mají výstavy či trhy. Stát tím reaguje na výrazný nárůst počtu lidí, kteří se v Česku v poslední době nakazili novým typem koronaviru. V Česku poprvé přibylo víc než 2000 případů za jeden den. Ve středu testy potvrdily nákazu u 2139 lidí, což je o 464 více než v úterý.

Související

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Dohledový úřad neobdržel výroční zprávu od třetiny politických stran a hnutí

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí neobdržel výroční zprávu za rok 2022 zhruba od třetiny politických stran a hnutí. Nedodalo ji 86 politických stran a hnutí, tedy o čtvrtinu více než před rokem, v zákonném termínu ji naopak odevzdalo 176 z celkových 262 povinných subjektů. Úřad o tom dnes informoval na svém webu. Termín odevzdání byl do 1. dubna, stranám, které zprávu nedodaly, hrozí pokuta.
CZK

Kolik si politické strany vydělají? Z daní jim jdou stovky milionů korun

Výsledky sněmovních voleb rozhodnou mimo jiné o tom, zda a kolik peněz budou strany dostávat od státu. Jeho příspěvky totiž mohou tvořit značnou část stranických rozpočtů. Problémy hrozí kvůli předvídanému úbytku poslanců sociálním demokratům i komunistům, kteří vládu ANO a ČSSD podporovali. Polepšit by si naopak mohly opoziční uskupení, která se sdružila ve volebních koalicích.

Více souvisejících

politické strany Volby Volby krajské ČSSD ODS KDU - ČSL

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy